24-25 квітня 2018 року у Львівському НАУ проходив І етап аграрно-політичних дебатів в рамках проведення ХХ зльоту іменних стипендіатів та відмінників навчання «Лідери АПК ХХІ століття». Захід проводився вдруге і викликав велику зацікавленість у представників студентства факультетів ЛНАУ, оскільки рекомендовані напрями сформовані у відповідності до проблем сьогодення. Журі представили викладачі ЛНАУ, керівники органів місцевого самоврядування, бізнесу. А саме: д.е.н., в.о.професора, проректор з наукової роботи Ігор Богданович Яців; керівник відділу з організації виховної роботи студентів університету Оксана Володимирівна Качмар; к.е.н., доцент кафедри фінансів банківської справи та страхування Іван Миколайович Тофан; д.е.н., в.о. професора кафедри землеустрою Роман Михайлович Курильців; к.с-г.н., доцент кафедри генетики, селекції і захисту рослин Галина Олексіївна Косилович; к.е.н., в. о. доцента кафедри менеджменту ім. проф. Є.Храпливого, заступник голови Жовківської райдержадміністрації Юрій Володимирович Дубневич; генеральний директор ПП «Центр ринкових досліджень» Світлана Василівна Білінська; комерційний директор ТзОВ «Терразем» Ірина Романівна Лех; голова ради молодих вчених ЛНАУ, к.е.н., доцент кафедри фінансів банківської справи та страхування Галина Володимирівна Східницька; к.т.н., доцента кафедри управління проектами та безпеки виробництва ЛНАУ Іван Миколайович Городецький; к.е.н., доцент кафедри туризму ЛНАУ Роман Петрович Дудяк; к.е.н., доцент кафедри обліку та оподаткування ЛНАУ Людмила Богданівна Гнатишин.

У дебатах взяли участь шість команд університету, які готувалися за різними напрямами і висловлювали думку «За» і «Проти»:

1. Зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення – введення вільного ринку землі.

Червона-стверджувальна («За»):

  1. Довга Єлизавета, гр. Зв-42
  2. Ковтун Євген, гр.Зв-53
  3. Семенюк Богдан, гр.Ен-51 

2. Зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення – введення вільного ринку землі.

Яскраво жовта - заперечна («Проти»):

  1. Проць Галина, гр. Зв-44
  2. Метьолкіна Дар’я, гр. Мек-31
  3. Нікітіна Анна, гр. Мо-31 

3. Диверсифікація виробництва чи вузька спеціалізація?.

Зелена - стверджувальна («За»):

  1. Миколаїв Софія, гр. Фін-22сп
  2. Горщук Світлана, гр. Фін-12сп
  3. Івонич Роман, гр. Зв-23сп 

4. Диверсифікація виробництва чи вузька спеціалізація?.

Голуба - заперечна («Проти»):

  1. Насибова Розілє, гр. Мо-31
  2. Маковецька Олена, гр. Арх-31
  3. Гусак Михайло, гр.Аг-51 

5. Сприяння розвитку сільськогосподарського консультування і аграрного туризму – забезпечення консультування підприємствами самостійно?.

Синя - стверджувальна («За»):

  1. Шелест Олена, гр. Зв-44
  2. Гребенюк Марина, гр. Агп-32
  3. Ящук марія, гр. Фін-31

6. Сприяння розвитку сільськогосподарського консультування і аграрного туризму – забезпечення консультування підприємствами самостійно?.

Яскраво рожева - заперечна («Проти»):

  1. Тістечок Наталія, гр.Фін-12сп
  2. Грисьо Марія, гр. Оп-51
  3. Бандура Тетяна, гр. Зв-23сп 

Під час проведення заходу для оцінювання команд-переможців враховувалися такі критерії: обізнаність учасників по проблемах; наведення достовірних і відповідних аргументів; вміння логічно і послідовно розкрити та відстоювати власну думку; командна робота і її злагодженість; культура ведення дебатів; грамотна мова і ораторське мистецтво; оперативне використання аргументів опонентів у своєму виступі.

Так, за результатами голосування членів журі і слухачів, які активно вболівали за кожну з команд та голосували за допомогою кольорових наліпок з відповідною кількістю балів, беззаперечним переможцем стала команда «зелених» (стверджувальна) тематика напряму «Диверсифікація виробництва чи вузька спеціалізація?». Із команди-переможця шляхом голосування членами журі було обрано лідера – Софію Миколаїв (Фін-22сп).

Успішному проведенню аграрно-політичних дебатів завдячуємо модератору,  аспіранту денної форми навчання Олегу Ярославовичу Андрушківу, а також раді молодих вчених університету.

Усі учасники заходу отримали сертифікати про участь у І етапі аграрно-політичних дебатів, а переможця Софію Миколаїв відзначено грамотою.

Бажаємо переможцю подальших звершень на науковому напрямі і достойного представлення Львівського НАУ у ІІ етапі аграрно-політичних дебатів «Лідери АПК ХХІ століття».