В рамках програми ЄС Erasmus+ з 16 травня по 21 травня 2017 року на підставі угоди між Львівським національним аграрним університетом і університетом м. Ллейда до нашого університету приїхали професор кафедри сільськогосподарських культур і лісівництва Джауме Лловерас та професор кафедри сільського господарства та лісової інженерії Крістіна Вега. Дана угода передбачає співпрацю між факультетом агропромислових технологій і лісового господарства (м. Ллейда) та факультетом агротехнологій і екології (ЛНАУ). Ця частина програми включає короткотермінові візити викладачів до університету-партнера з метою читання лекцій для студентів факультету агротехнологій і екології та ознайомлення з практичною стороною ведення сільського господарства та екологічною безпекою в Україні загалом.

Професор Дж. Лловерас презентував лекцію про особливості ведення сільського господарства (вирощування польових та овочевих культур, фруктових дерев) в умовах сухого клімату Іспанії та застосування систем зрошування. Він зробив порівняльну характеристику с-г культур Іспанії та України та показав експортно-імпортний потенціал обох країн. Студенти В. Наумов та А. Камянка (гр. Аг-61) зробили презентацію про своє перебування та навчання в університеті м. Ллейда. Ці студенти навчалися протягом 6-ти місяців (осінній семестр 2016 року) на магістерській програмі і отримали відповідну кількість кредитів, які їм були перезараховані у ЛНАУ. Професор Крістіна Вега зробила презентацію про застосування нових концепцій ландшафтної екології, які основані не на організмоцентричній моделі ландшафту як природно-територіального комплексу, а з точки зору сучасної моделі ландшафту як матриці. Головними елементами такого ландшафту є екосистеми, які виділяють на підставі сучасного наземного покриву у вигляді таких елементів як осередок, коридор та фон. Її лекція викликала жвавий інтерес і дискусію у студентів і викладачів.

У позалекційний час наші гості відвідали дослідні поля і сади нашого університету, де викладачі кафедри овочівництва продемонстрували свої здобутки. Професор В.В. Лихочвор організував зустріч з представниками с-г підприємства Агро-Марк Юкей, де наші гості ознайомилися з особливостями ведення сільськогосподарської діяльності на приватному підприємстві, що дало їм можливість краще зрозуміти ситуацію в сільському господарстві і проблеми, пов’язані з ринком землі в Україні. Кафедра екології та біології організувала відвідування Яворівського національного парку, де наших гостей особливо зацікавила система захисту дерев від лісових пожеж, санітарні рубки, законодавче регулювання створення і функціонування національних парків.

Особливе враження справило на гостей наше місто. Наші гості були особливо вражені його неповторною красою, відкритістю людей до спілкування, безпекою, що є дуже важливо, українською кухнею і на диво (для нас, місцевих жителів) чистотою.

Наша співпраця триватиме і у наступному році.