В рамках проєкту ЄС DEFEP «Дистанційна освіта для майбутнього: найкращі практики ЄС у відповідь на запити сучасних здобувачів вищої освіти та ринку праці» 20-22 червня 2023 на базі Чорноморського національного університету імені Петра Могили відбувся Міжнародний форум освітян і роботодавців «Дистанційна освіта майбутнього: виклики та перспективи». Основна мета форуму – сприяння розвитку дистанційної освіти шляхом інтеграції кращих практик ЗВО, держави, бізнесу та громадянського суспільства України, Молдови та країн ЄС.
Партнерами форуму виступили: Департамент освіти і науки Миколаївської обласної військової адміністрації, ВГО «Інноваційний університет», Регіональний центр підвищення кваліфікації Київської області, Центр підтримки бізнесу та економічного розвитку, кадрове агентство «GoodStaff», медіапартнери.
Протягом першого дня учасники форуму розглянули наступні питання: державна політика щодо розвитку вищої освіти в умовах цифрових трансформацій; організація освітнього процесу в закладах фахової передвищої та вищої освіти в умовах воєнного стану; порушення академічної доброчесності; вплив освітніх проєктів CERGE-EI на якість дистанційної освіти в Центральній та Східній Європі; тенденції розвитку дистанційної освіти в ЗВО: виклики і рішення в інституційній, організаційній та нормативній площині; трансформація вищої освіти: методики, технології та мотивація дистанційної освіти.
Львівський національний університет природокористування представляла в рамках панельної дискусії «Тенденції розвитку дистанційної освіти у ЗВО: виклики і рішення в інституційній, організаційній та нормативній площині» перший проректор Ірина Федів. Тема презентації – «Experience of introducing the tools for distance teaching work and students’ learning at Lviv National Environmental University». У презентації були представлені основні заходи із запровадження системи дистанційної освіти в нашому університеті, а також окреслені перспективи і виклики, які стоять перед університетом вже сьогодні, в умовах воєнного стану, і у майбутньому.
Протягом наступних секційних засідань обговорювали питання, що стосуються неформальної цифрової освіти, зокрема: кращі практики та інтеграція із ЗВО; міжнародні проєкти дистанційної освіти; корпоративна дистанційна освіта.
До роботи форуму на третій день доєдналися такі роботодавці, як ПриватБанк, Академія ДТЕК, IT Асоціація, Агріаналітика, Global Project, податкова служба та інші. Представники компаній поділилися своїм досвідом впровадження дистанційного навчання, цікавими практиками та кейсами щодо вдосконалення дистанційної освіти у ЗВО.
Загалом захід об’єднав 315 учасників, із яких 43 роботодавці, 11 університетів-членів консорціуму з Іспанії, Італії, Німеччини, Молдови, а також запрошені гості з Чехії та США. Учасниками стали також 15 університетів з різних регіонів України.