Поставте собі питання: що про вас одного дня скаже історія?
Йосиф Сліпий


17 лютого 2023 року виповнюється 131 рік від дня народження духовного діяча, символічної постаті XX століття не тільки для греко-католиків, а й для всіх українців – Патріарха Йосифа Сліпого. Йосиф Сліпий – один із тих, хто, пройшовши крізь жорна репресій тоталітарного режиму, не зрадив совісті й власного народу.
Викладачі кафедри обліку та оподаткування спільно із капеланом Львівського національного університету природокористування отцем Іваном Венгрином провели виховний захід для здобувачів вищої освіти спеціальності «Облік і оподаткування».
Тематика виховної години обумовлена важливістю постаті Йосифа Сліпого не лише як предстоятеля Української греко-католицької церкви, а й як державного діяча. У своєму слові студентка Анастасія Лобко наголосила на переконаннях архієпископа, що любов до Батьківщини є природним обов’язком кожної людини: «Не є досконалим християнином той, хто по думці Божій не любить всеціло свого народу... Тому продовжуйте працю і молитву, щоб Господь благословив труди батьків ваших. Ще багато осталось зробити, виконати, здобути». На початку німецької окупації, 30 червня 1941 року, Йосиф Сліпий підтримав проголошення незалежності Української держави.
Отець Іван звернув увагу учасників заходу на те, що Йосиф Сліпий – одна із найцікавіших і водночас найтрагічніших постатей в історії України XX століття. Попри церковне служіння енергії та запалу Йосифа Сліпого вистачало й на інші ініціативи. Він займався наукою, залишив свій слід у культурній спадщині України, сприяв розвитку музейної сфери, був членом низки наукових товариств, зокрема імені Шевченка.


Заступник завідувача кафедри з виховної роботи доцент Руслана Андрушко підвела підсумок і наголосила на пророчості слів Йосифа Сліпого, якими можна захоплюватись і надихатись сьогодні: «Може нам було б легко любити Україну, якби вона була багатою, самостійною і могутньою. Але сьогодні варто любити Україну, щоб вона такою стала».