18 квітня 2018 року о 16.00 год. в актовій залі Львівського національного аграрного університету відбувся святковий концерт з нагоди 50-річного ювілею від дня заснування Народної хорової капели викладачів і співробітників Львівського національного аграрного університету, незамінним керівником якої є Заслужений працівник культури України Іван Федорович Качкевич.

«Мистецтво не підвладне часові», – саме так ми можемо сказати про творчий шлях Заслуженого працівника України Івана Федоровича Качкевича, керівника Народної хорової капели викладачів та співробітників, Народної капели бандуристів та Народного фольклорно-інструментального ансамблю «Берегиня» Львівського національного аграрного університету, який цього року 10 березня у Шевченкові дні відзначив свій 80-річний ювілей від дня народження.

Історія створення Народної хорової капели викладачів і співробітників торкається 1967 року. У Львівському сільськогосподарському інституті випускник Львівської державної консерваторії ім. М. Лисенка, викладач факультету громадських професій Іван Федорович Качкевич створив хорову капелу.

Маючи організаторські здібності, зумів об’єднати в колективі молодих викладачів, студентів, співробітників. Наполегливий, енергійний та ініціативний, творчий керівник, який досконало володіє ефективними методами та формами керування колективом, забезпечив високий рівень виконання українських народних пісень та зарубіжної класики.

З 1967 року хорова капела неодноразово брала участь у міжнародних, всесоюзних, всеукраїнських конкурсах, фестивалях. Колектив відомий не тільки в Україні, а й за її межами. У 1969 року хорову капелу запрошують у Ленінградську СГА. У 1970 року хорова капела здійснює поїздку до Молдавії та Білорусії. У 1971 році хорова капела стала лауреатом та дипломатом 7-го всесоюзного фестивалю м. Київ. У 1973 році на всесоюзному огляді-конкурсі факультетів громадських професій, який проходив у м. Києві, за високу виконавську майстерність колектив отримує звання «Лауреата огляду-конкурсу» та дипломата І ступеня. У 1975 році хорова капела виступила з творчим звітом у концертному залі Львівської філармонії. У 1976 році хорова капела стає «Лауреатом районного фестивалю художньої самодіяльності», який проходив у м. Жовква Львівської області. В цьому ж році на базі хорової капели створюється капела бандуристів, тоді ж хорова капела і капела бандуристів здійснюють поїздку у м. Москва і беруть участь у концерті на VІІІ Міжнародному Конгресі з питань використання мінеральних добрив. Організаційний комітет Конгресу нагородив хорову капелу та капелу бандуристів дипломами та медалями. У 1978 році хорова капела з капелою бандуристів бере участь у Всесоюзній телепередачі «Юність моя» м. Москва. В 1979 році хорову капелу запрошують з творчим звітом до м. Києва, на якому капелі присуджено почесне звання «Народний колектив» за велику концертну діяльність та пропаганду кобзарського мистецтва. У 1984 році хорова капела виступила з творчим звітом на ВДНГ в м. Москві. В цьому ж році брала участь  у концерті на центральному телебаченні до Дня Конституції СРСР м. Москва. У 1986 році хорова капела з капелою бандуристів побувала з сольними концертами в багатьох містах ЧСНР, у 1987 році – у НРБ. В 1987 році тріо бандуристів з концертною програмою побували в Чилі, Кампучії, Перу. В 1988 році хорова капела з капелою бандуристів успішно виступили на ІІ-му Всесоюзному фестивалі в Кіровограді, в цьому ж році капела нагороджена Дипломом секретаріату правління Спілки композиторів СРСР. У 1989 році капела здійснила поїздку до Польщі, де успішно виступила в багатьох містах.

Упродовж творчої праці І. Качкевича з колективом здійснювалися поїздки з концертами по Україні, Росії, Білорусії, Молдавії, Польщі, Угорщині, Югославії, Швеції, Норвегії, Франції.

У 2005 році капелі бандуристів було присвоєно звання «Народний». Колективи були неодноразовими учасниками та лауреатами Всеукраїнського фестивалю серед колективів аграрних вищих навчальних закладів «Софіївські зорі» (2003, 2004, 2008 рр.), а також окрасою концерту до Дня працівника сільського господарства у м. Києві, Львові.

У 1988 році Іван Федорович отримав звання заслуженого працівника культури України. У 2007 році нагороджений Почесною грамотою Міністерства аграрної політики України з нагоди 40-річчя від дня заснування творчого колективу .

У 2012 році Іван Федорович Качкевич створив дівочий вокально-інструментальний ансамбль «Берегиня», який отримав звання «Народний» у 2015 році. Цей колектив отримав диплом І-го ступеня і Гран-прі на Міжнародному фестивалі мистецтв «Сонячний берег» у Болгарії. У 2014 році колективи побували на ІІ-му Міжнародному фестивалі м. Париж (Франція). Пам’ятними залишаться поїздки до Польщі та перемоги на Міжнародному фестивалі вчительського мистецтва у містах Пулави, Краків, Ченстохова (2013–2015 роки).

У репертуарі Народної хорової капели викладачів та співробітників ЛНАУ понад 50 хорових творів. На святковому ювілейному концерті прозвучали українські народні пісні в обробці відомих композиторів та твори зарубіжної класики: «Отче наш» (муз. М. Вербицького); «В гаю зелененькім» (обр. Ф. Колесси); «Ave Maria» (муз. С. Баха – Ш. Гуно, перекл. В. Соколова) – соло виконала випускниця університету Ірина Макар; «Стоїть гора високая» (слова Л. Глібова, обр. Є. Козака); кантата на слова Т. Шевченка, муз. Д. Січинського «Лічу в неволі», соло – студент економічного факультету Михайло Іващенко.

Творчим дарунком глядачеві стали українські народні пісні у виконанні Народного дівочого вокально-інструментального ансамблю «Берегиня».

Окрасою усіх святкувань Шевченкових роковин в університеті є виступи Народної капели бандуристів разом із Народною хоровою капелою викладачів і співробітників університету. Під час відзначення 50-річного ювілею капели ці колективи виконали одні із кращих творів із свого репертуару: «Журавка», сл. В.Юхимовича, муз. О. Білаша, соло – Марія Дребот; обр. М. Гвоздя «Чорнії брови, карії очі», соліст – Михайло Іващенко; українська народна пісня в обр. І. Хуторянського «Ти до мене не ходи»; «Все йде, все минає», сл. Т. Шевченка, обр. Р. Качкевича, соліст – Григорій Пиріг; арію Андрія із опери «Запорожець за Дунаєм» С.Гулака-Артемовського «Владико неба і землі».

Фіналом ювілейного концерту стало нагородження грамотами, подяками від гостей свята. Подяку ректора Львівського національного аграрного університету, академіка НААНУ Володимира Васильовича Снітинського за вагомий внесок у збереження та розвиток національної музичної культури, виховання студентської молоді та з нагоди 50-річного ювілею від дня заснування капели вручив проректор з наукової роботи Ігор Богданович Яців.

Голова обласної організації профспілок АПК Львівщини Михайло Іванович Тарнавський вручив ювілейний кубок, Почесну грамоту від Львівського об’єднання профспілок за багаторічну творчу діяльність колективу та з нагоди ювілею. Михайло Іванович нагадав глядачеві про ще одну високу нагороду Івану Федоровичу Качкевичу, вручену на урочистій академії, присвяченій 204-ій річниці від дня народження великого сина українського народу Тараса Шевченка, почесний знак Федерації профспілок України «За досягнення в аматорському мистецтві». Ця висока нагорода стала підтвердженням шанування справжнього мистецтва та краси української пісні, які не підвладні часу. Високо оцінила виконавський рівень колективів провідний методист вокально-хорового жанру Львівського обласного центру народної творчості і культурно-освітньої роботи Ірина Миколаївна Кисельчук. Квіти, подарунки, слова захоплення та подяки линули від колег, творчих керівників художніх колективів університету: Заслуженого працівника культури України Побєди Харісова, Марії Дребот, Марії Мандзак, Степана Вуса, Оксани Качмар.

Духовний гімн «Боже, великий, єдиний» у виконанні усіх присутніх на святі став завершальним акордом нотної сторінки концерту Народної хорової капели викладачів та співробітників університету.