Для українського народу бій під Крутами, який відбувся 100 років тому, став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.

29 січня 1918 року на залізничній платформі в Крутах перебувало до 520 українських вояків, юнаків і студентів, озброєних 16 кулеметами та однією гарматою. Росіяни вдесятеро переважали, мали бронепотяг та артилерію.

Завдяки героїзму українцям вдалося стримати наступ до темряви, але під тиском ворога українські бійці відступили до ешелонів і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. 27 хлопців, заблукавши у темряві, повернулися до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками. Вони потрапили в полон. Хлопців катували, а потім стратили. Згодом майже всіх героїв поховали на Аскольдовій могилі у Києві.

З нагоди 100-річчя вшанування пам'яті загиблих під станцією Крути працівники Музею Степана Бандери організували книжкову виставку «Вічна слава в кетягах калини» і провели історико-патріотичну годину «Вічна слава безсмертю хоробрих, які кличуть на подвиг живих».

Було здійснено екскурс в історію і ознайомлення присутніх з січневими подіями 1918 року. Учасники заходу хвилиною мовчання  вшанували пам'ять героїв, які віддали своє життя за волю, єдність і щастя нашої української держави.