Упродовж 3-14 жовтня 2022 року доцент кафедри геодезії і геоінформатики Зоряна Рижок пройшла стажування у Варшавському університеті природничих наук (SGGW) в рамках програми PROM – Міжнародного стипендіального обміну для кандидатів та науково-педагогічного персоналу. Програма PROM спрямована на вдосконалення компетенцій, кваліфікації аспірантів та докторантів, покращення доступності до міжнародних освітніх програм, підвищення мобільності щодо поїздок за кордон та прибуття іноземних стипендіатів до SGGW, у тому числі з-за меж ЄС.


Тема стажування «Застосування геоінформаційних систем в управлінні сільськогосподарським землекористуванням» тісно пов’язана з темою дисертаційного дослідження З.Р. Рижок на здобуття наукового ступеня доктора наук.
У результаті стажування на кафедрі дистанційного зондування Землі та екологічної оцінки Інституту інженерії навколишнього середовища було проведено спільну роботу щодо створення карти, яка відображає сучасний стан і дозволяє здійснювати моніторинг росту рослинності для великих європейських міст з населенням понад 200 тис. осіб на основі використання даних супутникових знімків високої роздільної здатності та відкритих картографічних джерел за допомогою спеціальних редакторів OSM у геоінформаційній програмі QGIS. Проаналізовано 5-річні дані нормалізованого диференціального вегетаційного індексу (NDVI) із супутникових знімків Sentinel-2 для 50 модельних земельних ділянок, що розташовані на території Польщі та України, для планування агротехнічних заходів, встановлення оптимального часу для збору врожаю у період найбільшої продуктивності сільськогосподарських культур. Застосовано функції програмування в інтегрованому середовищі RStudio для виконання статистичних обчислень з використанням більшості інструментів і алгоритмів машинного навчання для візуалізації одержаних даних у вигляді лінійних і нелінійних моделей.
Зоряна Рижок отримала досвід роботи в команді та підвищила вміння співпрацювати в новому робочому та життєвому середовищі, покращила навички з самоуправління, а також здатність обмінюватися науковим досвідом з нашими міжнародними партнерами. Щиро дякуємо їм за підтримку та продовжуємо працювати над спільними науковими дослідженнями!