25 листопада 2020 р. в рамках проєкту ЄС Еразмус+ «Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій та сталості» (UniClaD) відбулася робоча онлайн-зустріч учасників проєкту з потенційними роботодавцями. Тема зустрічі – «Рекреаційні ресурси природоохоронних територій та їх роль у розвитку туристичних кластерів». Організаторами зустрічі були відділ міжнародних зв’язків Львівського національного аграрного університету, кафедра екології, НПП «Яворівський». Про основні цілі та завдання проєкту розказала координатор проєкту у ЛНАУ, керівник міжнародного відділу Ольга Іщенко. З презентацією про значення природоохоронних територій та їх роль у розвитку туристичних кластерів виступив доцент кафедри екології ЛНАУ Богдан Кректун. У виступах і дискусії брали участь: завідувач кафедри екології Львівського НАУ Петро Хірівський, директор НПП «Яворівський» Михайло Біляк, директор регіонального ландшафтного парку «Верхньодністровські Бескиди» Наталя Олійник, представник ОТГ Івано-Франкове Христина Будка, доцент кафедри екології Львівського НАУ Наталя Панас, студенти Львівського НАУ Денис Фірсанов і Юрій Петращук (представник агротуристичного кластера м. Ворохта), представники ОТГ Івано-Франкове, депутати Дрогобицької та Буської районних рад, представники агротуристичних підприємств. Загалом у зустрічі взяли участь 25 осіб.
Основні питання, які розглядалися:
- освітня програма зі спеціальності 101 «Екологія» та її роль в підготовці фахівців екологічного, зеленого та агротуризму;
- рекреаційні ресурси Яворівського НПП і їх залучення до розвитку туристичного кластера;
- рекреаційні ресурси ландшафтного парку Верхньодністровські Бескиди і їх залучення до розвитку туристичного кластера;
- роль місцевого самоврядування у розвитку туристичного кластера;
- досвід розвитку екологічного, зеленого та агротуризму в межах зон рекреації природоохоронних територій;
- представлення студентських досліджень у сфері розвитку сталих форм туристичної діяльності.
За результатами проведеної зустрічі визначено основні підходи щодо стратегії розвитку агротуристичних кластерів у нашому регіоні, роль місцевих громад, природоохоронних територій та університетів у їх організації та розвитку.