29 березня 2024 року у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» було проведено семінар-тренінг «Намагаючись світити іншим – не згори сам» для викладачів та працівників Львівського національного університету природокористування з метою профілактики професійного емоційного вигорання. Провела семінар-тренінг практичний психолог відділу з організації виховної роботи студентів Мирослава Ходакова, яка водночас була модератором цього заходу.
У сучасних умовах педагогам дано багато життєвих та професійних викликів, що стресогенно впливають на самопочуття та емоційний стан і вимагають великих резервів володіння собою та саморегуляції. Після перебування у складних ситуаціях викладачі найчастіше відчувають виснаженість, пригніченість, бажання розслабитись. І от, щоб людина емоційно не «згоріла», потрібно навчитись допомагати собі. З цією метою практичним психологом було розроблено ряд психологічних вправ: вправа-розминка для емоційного налаштування на роботу; тест на шкалу тривожності; вправа «Портрет успішного педагога, студента, колективу та керівника»; вправа «Крок до успіху». Для релаксації усім було запропоновано аутотренінг, який дозволив відпочити. Учасники зустрілись, щоб переформатуватись та відновитись, збагатитись кольорами та позитивними емоціями за допомогою арттерапії.
Кожен з нас сьогодні відчуває біль та тривогу, але це означає лише одне – що ми всередині живі і маємо навчитись балансувати між виснаженням та відновленням, знаходити час для підзарядки і заряджати інших. Тому очікування, поставлені присутніми, були виправдані. Учасники отримали позитивний настрій, згуртувались у чудову команду, яка може світити і вести за собою.
Емоційне вигоряння – не хвороба і не діагноз, а тим більше – не вирок. Тож, чим раніше почати з ним боротьбу, тим ефективнішою буде ваша праця. Саме про це говорилося у притчі про каву, якою Мирослава Ходакова завершила такий потрібний і пізнавальний семінар-тренінг.