9 жовтня 2018 року у Науковій бібліотеці ЛНАУ у рамках університетського лекторію до Дня Покрови Пресвятої Богородиці, Дня захисника України, Дня Українського козацтва, Дня створення Української повстанської армії була прочитана лекція «Українська національно-патріотична ідеологія та героїзм крізь століття» для студентів перших курсів факультету будівництва та архітектури, агротехнологій і екології, землевпорядного факультету. Лектор – доцент кафедри гуманітарної освіти Оксана Федорівна Юрчук – розпочала лекцію нещодавно прийнятим на державному рівні привітанням «Слава Україні! Героям слава!». Основним гаслом-зверненням до розуму студентів став заклик Папи Івана-Павла ІІ: «Не бійся!». Оксана Федорівна провела історичну лінію українського державотворення з часів Київської Русі до сьогодення, звернувши увагу на те, як формувалася ідеологія українців, у яких закладено ген господаря, борця. Історичний шлях Української держави підтверджує прагнення одночасного політичного, духовного розвитку із зростанням добробуту.

Під час лекції було розкрито питання, які торкаються сьогодення: «Хто є героєм, а хто є ворогом? Чому хтось вибирає окопи, а хтось – зручні кабінети?» Щоб зберегти національну ідентичність, потрібно насамперед поважати себе як українця, знати історію рідної держави.

Оксана Федорівна завершила лекцію питаннями, відповіді на які стануть дискусійним продовженням під час круглого столу «Кристалізація національної свідомості: якою буде Україна і якою ми її хочемо бачити?».

10 жовтня 2018 року у лекції-презентації «Українська військова звитяга – героїзм крізь століття» доцент кафедри гуманітарної освіти Ігор Володимирович Баран студентам першого курсу економічного факультету розповів про звитяжний шлях українського війська. Студенти прослухали історію боротьби українського народу від найдавніших часів до сьогодення. Було проаналізовано суть та методи боротьби українців за свою свободу протягом століть. Особлива увага була звернена на діяльність Українських Січових Стрільців, Української Галицької армії, Української повстанської армії. Студенти захоплено переглянули документальні кадри про становлення та розвиток сучасних Збройних сил України і їхню героїчну боротьбу на східних кордонах нашої держави.

Проведення лекцій історичної правди має глибокий національно-патріотичний та виховний вплив на розуміння студентською молоддю процесів, які відбуваються сьогодні.