24 січня 2019 року у Львівському національному аграрному університеті для студентів було проведено лекторій, присвячений знаменним історичним датам січня: Дню соборності України та сторіччю проголошення Акту злуки УНР і ЗУНР, Дню пам’яті героїв Крут та кіборгів – мужніх захисників Донецького аеропорту. Уже традиційно загальноуніверситетський лекторій проводили викладачі кафедри гуманітарної освіти.

Для студентів землевпорядного факультету доцент кафедри гуманітарної освіти, кандидат історичних наук О.Ф. Юрчук провела лекцію «Акт Злуки – навіки разом» з нагоди відзначення Дня соборності України.

У вступі лектор окреслила передумови та етапи об’єднавчого процесу УНР та ЗУНР на шляху до офіційного проголошення Акту Злуки 22 січня 1919 р. на Софійському майдані у Києві. Оксана Федорівна наголосила, що ідея об’єднаної Соборної України втілювалася національно-патріотичними силами доби Української революції  на різних етапах державотворення. Адже процес об’єднання українських земель було започатковано з ініціативи ЗУНР ще в період Гетьманату, натомість попередній договір 1 грудня 1918 р. про об’єднання двох українських держав підписано представниками УНР та ЗУНР вже в добу Директорії. Окремо було акцентовано увагу студентів на вагомому внеску в підготовку Акту Злуки громадсько-політичних діячів Лева Бачинського, Володимира Чехівського, Лонгина Цегельського та інших. Не оминула лектор увагою проблему історичного досвіду співпраці Західно-Української Народної Республіки та Української Народної Республіки влітку-восени 1919 року в боротьбі із більшовицькою армією. Головну ж увагу викладач зосередила на ретроспективі відродження та перспективі утвердження української соборності у процесі національно-визвольних та державотворчих процесів як доби Національної революції 1917–1921 рр., так і сьогодення.

Підсумком лекції стала дискусія, яку неодноразово практикує О.Ф. Юрчук. Питання, винесені для дискусії, зацікавили студентську молодь, оскільки були сформульовані так, щоб студенти активно висловлювали свої думки, погляди, переконання: «Які кроки до Соборності потрібно зробити у сучасному суспільстві?»; «Чи готове українське суспільство до змін?»; «Що б ви змінили у сучасному суспільстві, ставши Президентом України?». Відповіді студентів довели, що молодь не байдужа до змін у суспільному житті України, і соборність повинна стати не лише гаслом, а й потребою кожної людини, родини.

Доцент кафедри гуманітарної освіти, кандидат історичних наук І.В. Баран для студентів факультетів механіки та енергетики, агротехнологій і екології, будівництва та архітектури провів лекторій на тему: «Крути та Донецький аеропорт – символи нескореності та непереможності».

У вступному слові керівник відділу з виховної роботи студентів ЛНАУ О.В. Качмар відзначила, що уже стало доброю традицією університету проводити лекторії, присвячені славним датам української історії, про які ми повинні пам’ятати.

І.В. Баран акцентував увагу присутніх на пам’ятних і знаменних датах української історії, які відзначаємо у січні 2019 року, а саме: завершення героїчної 242-денної оборони Донецького аеропорту (2015 рік); 20-ті числа січня 2014 р. – перші жертви Революції Гідності; Акт Злуки ЗУНР і УНР (1919 р.), битва під Крутами та ІV Універсал ЦР, який проголошував незалежність (1918 р.).

Продовжуючи свій виступ, лектор звернув увагу присутніх на кожну з цих подій, проаналізував їх вплив на сьогодення.

Далі присутнім було запропоновано презентацію про учасників битви під Крутами, їх героїзм та самопожертву в бою з переважаючими силами завойовника.

Після цього Ігор Володимирович провів паралелі між минулим і сьогоденням, звернувши увагу на те, що боротьба за незалежність і соборність України триває і сьогодні на Сході країни. Одним із яскравих прикладів цієї боротьби є оборона Донецького аеропорту, що стала героїчною сторінкою нашої новітньої історії, символом нескореності та непереможності українського духу.

Присутнім було запропоновано переглянути кілька документальних фільмів про оборону Донецького аеропорту, про його захисників – Кіборгів. Символічно, але саме так нарекли захисників аеропорту росіяни та сепаратисти, які дивувалися мужності та витримці українських бійців.

Підсумком заходу став виступ завідувача кафедри гуманітарної освіти, доцента Р.А. Наконечного, який відзначив важливість вшанування пам’яті мужніх захисників української незалежності та соборності. Сьогодні ми маємо гідний приклад героїзму, приклад того, якою великою має бути воля до перемоги. Тому нашим обов’язком є зберегти історичну пам’ять та будувати своєю працею, навчанням, великою вірою у майбутнє міцну, соборну, самостійну Українську державу.