13 березня 2019 року у Львівському національному аграрному університеті відбувся урочистий концерт з нагоди 205-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря Тараса Григоровича Шевченка «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине!».

У вступному слові керівник відділу з організації виховної роботи студентів Оксана Качмар наголосила: «Тарас Шевченко для нас, українців, є символом національної ідеї. Його слово вселяє віру у власні сили, воскрешає надію в часи безнадії, плекає любов до всього українського. Пророк будить і закликає нас до чину: «Борітеся – поборете!» його портрет виборов собі право стояти поряд з іконами святих як оберіг української традиції, відваги, мудрості і шляхетності».

Дарунок шани Кобзареві склали творчі колективи ЛНАУ: Народна хорова капела викладачів і співробітників університету,  Народна капела бандуристів, Народний дівочий вокально-інструментальний ансамбль «Берегиня» (художній керівник – заслужений працівник культури України Іван Качкевич). У їхньому виконанні прозвучали твори на слова Тараса Шевченка: «Отче наш», «Садок вишневий коло хати», «Стоїть гора високая», кантата «Лічу в неволі» (соліст Михайло Іващенко), «Така її доля», «Зацвіла в долині червона калина», «Думи мої, думи мої», «Все йде, все минає», «Реве та стогне Дніпр широкий».

Шевченкове слово насамперед живе між нами завдяки людям, які доглядають і пильнують його, як перші паростки весни. У ЛНАУ цю місію вже багато років поспіль виконує художній керівник Народної хорової капели викладачів і співробітників університету Іван Федорович Качкевич. Завдяки йому сильне і натхненне слово Кобзаря, покладене на музику, завжди звучало в університеті, адже у репертуарі художнього колективу, яким він керує, є чимало творів на слова Тараса Шевченка. Глядачі були вражені звучанням бандур та оркестру, високим академічним мистецтвом співу.

Творчу презентацію художніх творів Шевченка, фотоматеріалів про Великого Кобзаря підготував та продемонстрував на екрані Владислав Ковальов (студент землевпорядного факультету).

Завершився урочистий концерт «Заповітом», який заспівали всі присутні в залі. Мистецький захід, який відбувся у нашому університеті, ще раз довів істину Шевченкових слів: «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине! От де, люди, наша слава, слава України!».

Українці завжди стоятимуть перед Шевченком, як перед своїм сумлінням, а в думках житиме його слово, сповнене любові і самопожертви. Тож хай воскресне пророк у душі кожного з нас і прибуде в помислах та діяннях задля добра України. І нехай пророче і повчальне слово Кобзаря крокує по життю із тими, хто його любить, шанує та популяризує.