З нагоди Дня української писемності та мови викладачі кафедри гуманітарної освіти впродовж тижня з 9 до 13 листопада 2020 р. організували низку науково-виховних заходів, до яких були залучені студенти усіх факультетів Львівського національного аграрного університету. Метою заходів було піднесення престижу української мови та популяризація її серед молоді. Так, на виконання Указу Президента України від 09.11.2007 р. № 1078 «Про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика», відповідно до Положення про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 13.03.2008 р., та листа Міністерства освіти і науки України «Про проведення ХХІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика» у ЛНАУ дистанційно відбувся перший етап конкурсу, під час якого студенти виконали низку завдань на знання норм сучасної української літературної мови. Журі у складі завідувача кафедри, к. філос. н. М.Л. Лазаревої, в.о. доцента, к. філол. н. А.М. Кузи та доцента, к. філос. н. Р.А. Наконечного проаналізувало усі виконані роботи та визначило переможців, якими стали студентка факультету агротехнологій і екології Діана Шойму та студентка землевпорядного факультету Роксолана Ванько.


У той самий час в нашому університеті відбувся ще один традиційний захід: на виконання Указу Президента України від 30.09.2010 р. № 928 «Про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка», відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 30.09.2019 р. «Про проведення ХІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка» та Наказу Львівської обласної державної адміністрації від 22.10.2020 р. щодо проведення ХІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка серед студентів та курсантів у 2020–2021 н.р. кафедра гуманітарної освіти організувала перший етап цього конкурсу. Журі (завідувач кафедри, к. філос. н. М.Л. Лазарева, в.о. доцента, к. філол. н. А.М. Куза та доцент, к. філос. н. Р.А. Наконечний), оцінивши творчі роботи конкурсантів на тему духовно-моральних та екологічних викликів сучасного суспільства, визначило переможців, якими стали студентки землевпорядного факультету Христина Пустовит та Ольга Вовк.
Окрім зазначених конкурсів, у ЛНАУ відбувся тематичний виховний захід, присвячений Дню української писемності та мови, під час якого в.о. доцента кафедри гуманітарної освіти, к. філол. н. А.М. Куза розповіла студентам про історію цього свята, його традиції, роль для держави та кожного українця. Оскільки свято встановлено у день пам’яті преподобного Нестора-літописця, говорили про зміст його видатного твору «Повість минулих літ». Студенти також пригадали найвідоміші факти про українську мову, висловили свої міркування про стан функціонування української мови як державної, про важливість плекання високої мовної культури і зробили висновок, що мова є важливим чинником консолідації всього українського суспільства.
Й, звісно, на увагу заслуговує диктант національної єдності «Виклики книжкової ери», який організувала і провела серед студентів в.о. доцента кафедри гуманітарної освіти, к. філол. н. А.М. Куза. Традиційно цей диктант пишуть з нагоди Дня української писемності та мови. Цьогоріч текст ювілейного ХХ Всеукраїнського радіодиктанту написав відомий український поет, видавець, лауреат Національної премії України імені Т. Шевченка Іван Малкович, науковою консультанткою стала докторка філологічних наук, професорка Лариса Масенко, а зачитала його українська акторка Римма Зюбіна. Результати написання диктанту нашими студентами продемонстрували їх високий рівень володіння українською мовою.
Ми щиро дякуємо усім учасникам проведених заходів за активність і творчий підхід, шанобливе ставлення до української мови і її плекання!