Для українського народу бій під Крутами, який відбувся 103 роки тому, став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.
29 січня 1918 року на залізничній платформі в Крутах перебувало до 520 українських вояків, юнаків і студентів, озброєних 16 кулеметами та однією гарматою. Росіяни вдесятеро переважали, мали бронепотяг та артилерію.
Завдяки героїзму українцям вдалося стримати наступ до темряви, але під тиском ворога українські бійці відступили до ешелонів і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. 27 хлопців, заблукавши у темряві, повернулися до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками. Вони потрапили в полон. Хлопців катували, а потім стратили. Згодом майже всіх героїв поховали на Аскольдовій могилі у Києві.


Кілька днів тому ми вшановували пам’ять кіборгів-захисників Донецького аеропорту, які стали символом незламності українського духу. Таку ж саму жертовність 103 роки тому продемонстрували і кількасот студентів та курсантів, які віддали свої життя за Батьківщину, її майбутнє. Недаремно наші сучасники назвали Героїв Крут «першими кіборгами».
Ми віддаємо шану стійкості та мужності молодих хлопців, які так само, як сьогоднішні захисники України на Сході, слугують гідним прикладом нашим майбутнім поколінням. Минуло понад сто років, а ми знову змушені обороняти власну незалежність ціною людських жертв.
Дякуємо їм за можливість для нас із вами сьогодні жити в суверенній державі, розмовляти і навчатися рідною мовою.

Ректор ЛНАУ, академік НААНУ
Володимир Снітинський