Щороку в четверту суботу листопада Україна та світ вшановують пам’ять жертв голоду 1921–1923, 1932–1933 та 1946–1947 років.
Найбільше жертв серед українського населення припадає на штучний голод 1932–1933 років. Саме його сьогодні називають і визнають геноцидом проти українського народу, здійсненим сталінським режимом.
Голодомор 1932–1933 років був наслідком цілеспрямованого, спеціально організованого комуністичним керівництвом штучного голоду. Штучно створений голод спричинив загибель мільйонів українців на території Української РСР і Кубані. Радянська влада довгий час злочинно замовчувала факт штучного голоду як в Україні, так і за кордоном.
Своєю політикою вище радянське партійне керівництво намагалося досягти злочинної політичної мети – ослаблення та винищення усіх українців, а найперше – волелюбного українського селянства, соціальної основи суспільства та нації.
Нашим спільним моральним обов’язком перед минулими та майбутніми поколіннями є гідне вшанування пам’яті невинних жертв комуністичного режиму, вбитих голодом. Усіх тих, хто чинив спротив злочинній політиці тоталітарного режиму та комуністичної влади.
Традиційно в Україні в цей день проводять акцію «Запали свічку пам’яті». Українців закликають вшанувати пам’ять жертв Голодомору: о 16:00 провести хвилину мовчання та поставити на підвіконня запалену свічку.