20 вересня 2023 року представники Львівського національного університету природокористування доценти Іванна Рожко та Богдан Гулько взяли участь у засіданні Робочої групи з впровадження на регіональному рівні «Системи передачі знань та інновацій в сільськогосподарській галузі» (AKIS). Проєкт реалізується у співпраці з Кіраном Генноном та Річардом Розвадовським – ключовими експертами Проєкту Європейського Союзу «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства в Україні» (IPRSA). Учасниками заходу були науковці та представники дорадчих служб, керівництво Львівської ОВА, в онлайн-форматі до засідання долучилися представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, фахівці дорадчих служб з інших регіонів.


Статус України як кандидата ЄС окреслює низку вимог щодо подальшої розбудови і трансформації сільського господарства. Допомогти в цьому має система AKIS. Втілення комунікаційної системи з поширення знань та інновацій на Львівщині та загалом в Україні забезпечить підвищення конкурентоспроможності агровиробників і підприємств на внутрішньому та міжнародному ринках, а також продовольчу безпеку країни.
Засідання Робочої групи проєкту розпочав заступник начальника Львівської ОВА Юрій Бучко, котрий у своєму зверненні наголосив, що на Львівщині достатньо науково-дослідних установ, дорадчих служб та дорадників, які мають можливість передавати досвід ведення господарської діяльності як фермерам, які лише розпочинають власну справу, так і тим, які впевнено розвиваються, але в процесі виробництва стикаються із новими проблемами та викликами. Тому для підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарських виробників на внутрішньому та зовнішніх ринках необхідно розпочати впровадження інноваційного інструменту, який вже запроваджений і успішно працює у країнах Європейського Союзу – систему передачі знань і інновацій AKIS.
В ході засідання робочої групи Кіран Геннон ознайомив учасників з особливостями моделей систем AKIS в Австрії та Німеччині, провів оцінку запропонованої моделі системи знань та інновацій AKIS для Львівщини. В ході обговорення всі учасники засідання надавали пропозиції для розробки дорожньої карти з імплементації системи AKIS.
За підсумками робочої зустрічі заплановано проведення заходів для посилення зв’язків між учасниками на аграрному ринку Львівщини, зокрема домовились про проведення спільного з Проєктом заходу для малих фермерів, який об’єднає обласних та національних партнерів AKIS, а також підготовку та видання посібника для фермера.