4 жовтня 2023 року у Львівському національному університеті природокористування відбулося урочисте відкриття XXIV Міжнародного науково-практичного форуму «Теорія і практика розвитку агропромислового комплексу та сільських територій» – наукового заходу, який традиційно кожної осені відбувається в нашому університеті і має статус однієї з найважливіших подій у сфері аграрної науки України.
Програма форуму передбачає пленарне засідання, роботу дев’яти міжнародних науково-практичних конференцій та семи міжнародних студентських наукових конференцій, які відбуватимуться протягом 4-6 жовтня 2023 року.
З вітальним словом до учасників пленарного засідання звернувся голова організаційного комітету форуму – в.о. ректора Львівського НУП академік Володимир Снітинський. У своїй промові до міжнародної наукової спільноти він висвітлив визначальну роль сучасної науки в подальшому розвитку технологій агровиробництва, раціонального використання, збереження та відновлення природних ресурсів, а також закликав учасників форуму до розробки нових підходів і способів виявлення, оцінки та подолання негативних наслідків, завданих довкіллю України в результаті збройної агресії рф, побажав присутнім плідної роботи в рамках форуму та налагодження нових зв’язків та можливостей для наукової діяльності в майбутньому.


Від імені закордонних делегацій з вітальним словом виступив професор Іренеуш Жуховський, ректор Міжнародної академії прикладних наук у Ломжі (Республіка Польща), який запевнив учасників форуму у всебічному сприянні і підтримці розвитку міжнародної дидактичної та наукової діяльності, відзначив важливість результатів спільних міжнародних наукових проєктів у подоланні глобальних і регіональних викликів сьогодення, побажав успішної роботи форуму, сил і віри в перемогу українському народу в боротьбі з агресором.
З доповідями на пленарному засіданні також виступили науковці ЛНУП.
Професор Віталій Власовець окреслив тенденції розвитку цифрових технологій, особливості їх застосування в Україні, проблеми та перспективи досліджень в цих напрямках, а також основні виклики, які стоять перед Україною та Європейським союзом, та яким чином Green Deal та цифрова трансформація дозволять зменшити наслідки негативного впливу.
Професор Сергій Разанов поінформував про розробки нових способів підвищення ефективності контролю за техногенним навантаженням порушених внаслідок воєнних дій ґрунтів та їх відновлення в умовах високої небезпеки проведення реабілітаційних заходів на сільськогосподарських угіддях.
Ростислав Федів представив аналіз розвитку ситуації на міжнародних ринках енергоносіїв та продовольчих товарів під впливом геополітичних чинників у світі, протиріч у міжнародних відносинах та проблем економічного розвитку, охарактеризував вплив та місце російської агресії щодо України у конфліктах політичних та економічних інтересів суб’єктів міжнародних відносин, оцінив наслідки цих викликів та перспективи розвитку світової економіки та політики.
Доцент Ольга Дидів проаналізувала сучасний стану галузі овочівництва України, окреслила актуальні виклики і завдання, які стоять перед науковцями і практиками сільськогосподарського виробництва у вирішенні завдань забезпечення продовольчої незалежності населення України.
Форум вже вдруге відбувається під час війни – війни українського народу за незалежність територіальну і духовну, за своє право на волю думки і дії.
Переважна більшість учасників доєдналася до участі у форумі дистанційно. В рамках роботи форуму заплановано близько 270 виступів: результати своїх наукових досліджень планують презентувати вчені з наукових і освітніх закладів Польщі, Чехії, Латвії, Литви, Молдови, Грузії, Туреччини та майже 50 вітчизняних університетів, науково-дослідних інститутів, представники державних структур і бізнесу, громадських організацій.
XXIV Міжнародний науково-практичний форум «Теорія і практика розвитку агропромислового комплексу та сільських територій» покликаний стати платформою для:
- ефективного спілкування науковців і практиків з України та європейської спільноти для поширення здобутків і подальшого розвитку наукової думки;
- проведення оцінки актуального стану агропромислового комплексу України та змін, що відбулися за 588 днів збройної агресії рф;
- визначення першочергових викликів і завдань для агропромислового комплексу України в умовах війни і поствоєнного періоду;
- пошуку нових наукових підходів, рішень та впровадження досвіду застосування кращих практик розвитку науки в аграрній сфері.
Дякуємо учасникам форуму, однодумцям та колегам з різних наукових установ, що відгукнулися на пропозицію зустрітися сьогодні, за готовність ділитися своїми думками, ідеями, презентувати результати завершених досліджень.
Бажаємо всім нам результативного наукового спілкування на цьому заході, подальших творчих звершень, здоров’я, миру і добра.