14 березня 2024 року в актовій залі Львівського національного університету природокористування відбулася урочиста академія «Нема на світі України, немає другого Дніпра…» з нагоди відзначення 210-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря – Тараса Шевченка.
Для нас і для всього світу Тарас Шевченко – це Україна, а Україна – це передусім Тарас Шевченко.

Бо пам’ятайте, що на цій планеті,
Відколи сотворив її пан Бог,
Ще не було епохи для поетів,
Але були поети для епох.
Ліна Костенко.

Таким епохальним поетом є Шевченко, який у своїй поезії дав нам універсали державности: «Борітеся – поборете, Вам Бог помагає»; «Свою Україну любіть, любіть її во время люте, в останню тяжкую минуту за неї Господа моліть!»; «В своїй хаті своя правда, і сила, і воля…».

Розпочався захід демонстрацією відеофлешмобу «Нема на світі України, немає другого Дніпра», створеного з ініціативи в.о. ректора університету професора Василя Лопушняка, у творчій постановці доцента кафедри гуманітарної освіти Анжели Кузи та керівника відділу з організації виховної роботи Оксани Качмар, режисерів-операторів: доцента кафедри екології Мар’яни Іванків та студентки факультету механіки, енергетики та інформаційних технологій Марічки Поцілуйко. Учасниками відеофлешмобу були студенти, викладачі, працівники нашого університету.
Мистецьку шану Великому Генію українського народу Тарасу Шевченку разом з усіма глядачами віддала Народна капела бандуристів «Львів’яни» Львівського національного університету природокористування, якою незмінно понад 55 років керує Заслужений працівник культури України Іван Качкевич. Усіх присутніх у залі вразили твори – музичні шедеври на слова Тараса Шевченка у виконанні цього відомого в Україні та за кордоном колективу: «Заповіт», «Думи мої», «По діброві вітер виє», «Садок вишневий коло хати», «Все йде, все минає», «Реве та стогне Дніпр широкий».
Ліричним відступом став виступ Народного вокально-інструментального ансамблю «Берегиня», у виконанні якого прозвучали пісні на слова Т. Шевченка «Така її доля» в обробці Романа Качкевича, «Зацвіла в долині червона калина» в обробці Богдани Фільц.
Закликом до гідного вшанування Великого Кобзаря стала пісня «Шлях до Тараса» у виконанні соліста капели, аспіранта факультету управління, економіки та права Михайла Іващенка. Усіх присутніх вразила пісня «Ой чого ти почорніло» на слова Тараса Шевченка, яку виконав квартет у складі Григорія Перога, Володимира Мазепи, професора Івана Шувара, Михайла Іващенка.
Поетичне слово линуло з уст переможців університетського конкурсу читців поезії Тараса Шевченка: Тетяни Якимів, студентки факультету землевпорядкування та туризму, Марти Цап і Назара Пискіра, студентів факультету механіки, енергетики та інформаційних технологій, а також режисера та ведучої урочистої академії, керівника відділу з організації виховної роботи студентів Оксани Качмар.
Завершальним акордом урочистої академії став виступ в.о. ректора професора Василя Лопушняка, який у своєму слові закликав молоде покоління пронести крізь життя заповіти Великого Кобзаря, продовжити справу своїх дідів, батьків – захищати рідну землю від російського агресора. Ректор висловив щиру подяку учасникам Народної капели бандуристів «Львів’яни» ЛНУП та її керівникові Заслуженому працівнику культури України Івану Качкевичу за вагомий внесок у розвиток української культури, популяризацію української пісні та бандурного мистецтва, національно-патріотичного виховання сучасної молоді.
Завершився захід спільним виконанням духовного гімну-молитви «Боже великий, єдиний».