13 листопада 2017 року Виставковий зал стародруків та рідкісних видань НБ ЛНАУ відвідала німецька делегація. Марія Павлюх, к. н. із соц. комун., ознайомила гостей з історією Рільничої Школи (Академії) в Дублянах, а також із книжковими пам’ятками, які збереглися як цінний спадок періоду ІІ половини ХІХ ст. Марія Василівна провела екскурсію за колекціями, які наявні в експозиції Виставкового залу. Зокрема, М. Павлюх наголосила, що німецькомовна колекція – найбільша колекція Фонду стародруків і рідкісних видань, яка складає близько 60% від загальної кількості видань, оскільки Рільнича Школа була заснована в Австро-Угорській імперії як польський аграрний заклад з німецькою та польською мовами навчання.

Хронологічні межі німецькомовної колекції припадають на І половину ХVIII – ІІ половину ХХ ст. Колекція містить 5190 одиниць зберігання. Найстаріше видання вийшло друком у Нюрберзі 1773 року – «Природна система» Карла Ліннея, яка містила ґрунтовний опис, дослідження, схеми, малюнки і таблиці. Найпізніше видання було надруковане у 1990 році в Берліні, і описує  сільськогосподарські знаряддя праці та механізацію виробництва. Колекція містить: монографії, посібники, періодику, довідкові видання (словники, енциклопедії). Марія Павлюх зазначила, що вагому частку колекції складають стародруки – видання, надруковані до 1830 року. У колекції містяться праці не тільки відомих німецьких вчених, а й інших науковців, перекладених німецькою мовою.

Закінчилася зустріч побажаннями співпрацювати з німецькими вченими, щоб глибше досліджувати німецькомовну колекцію та пізнавати історію науки.