23 листопада 2017 року у приміщенні Музею імені Ярослава Зайшлого  на факультеті агротехнологій і екології відбувся захід, присвячений Дню писемності та української мови за участі студентів-першокурсників, наставників груп, викладачів і Наукової бібліотеки. Доповідачка – к. н. із соц. комун. Марія Павлюх –  здійснила фаховий огляд ХХIV Форуму видавців у Львові, який відбувався цьогоріч у вересні. Зокрема, Марія Василівна зазначила, що українська література розвивається за загальноєвропейськими тенденціями і становить її вагому частину, не поступаючись модним європейським авторам.

М. Павлюх ознайомила присутніх з головними подіями, які відбуваються перед проведенням Форуму видавців: конкурс «Книга року – 2017» та старт конкурсу «Книга року ВВС – 2017», а також бібліотечний форум. Цього року журі нікому не присудило гран-прі, зате був складений список тих книг, які відзначені високими нагородами.

Виступ торкався не тільки презентації книги, а й цікавих дискусій, майстер-класів, тематичних зустрічей. Були згадані популярні тематичні кластери Форуму: «Освіта», «Історія», УВК (українська візуальна книга), «Жінка», «Права людини». Однією із важливих тем до обговорення залишилася тема російсько-української війни. Не менш важливі теми: права людини, насилля, проблема толерантності у суспільстві.

Доповідачка відзначила, що розпочався Форум із сенсації, яку викликала дитяча книга Лариси Денисенко «Майя та її мами», в якій були описані сім’ї однокласників третьокласниці Майї: у когось нема мами, у когось – тата, у когось – батьки-алкоголіки, а у неї, Майі, є дві мами. Звинувачення у популяризації нетрадиційних сімей збурило громадськість і призвело до скандалу. За словами Лариси Денисенко, метою написання книги було толерантне ставлення до різних поглядів, різних людей у суспільстві.

М. Павлюх зазначила групи книг, які були представлені на цьому Форумі: велика історична проза, романи про війну, постмодерні романи, мала проза та поезія. Серед цікавих книг, які презентували на Форумі, були названі: роман Сергія Жадана «Інтернат», «(Не) історичні миті» Володимира В’ятровича, роман «Троща» Василя Шкляра. Важливим джерелом для дослідження української історії Марія Василівна назвала проект елітарної газети «День» – книгу «Корона, або Спадщина Королівства Руського: повернення до себе», яку названо книгою, що лікує історичну амнезію. Саме з цієї книги українці довідуються, що серед сучасних істориків існує важлива проблема літочислення, оскільки сама історія зазнала багатьох перекручень.

Після огляду підсумків Форуму видавців Марія Павлюх показала присутнім фільм про сторічну русифікацію української мови: як і хто здійснював русифікацію, які методи були використані під час русифікації. Закінчився захід побажаннями більше читати, оскільки нація, яка мало читає – не успішна.