25 січня 2018 р. у читальному залі Наукової бібліотеки ЛНАУ було проведено інтерактивну науково-виховну лекцію з нагоди пам’ятних дат української історії, які відзначаються у січні, зокрема 100-ліття бою під Крутами.

Кандидат наук із соціальних комунікацій, бібліотекознавець Марія Павлюх виступила перед присутніми з мультимедійною презентацією «Крути: у документах, спогадах, художній літературі». Доповідачка розповіла про книги як важливе джерело дослідження та пізнання історичної правди. Вона зазначила, що події столітньої давності не втрачають своєї актуальності сьогодні. Серед книг про Крути маємо: документи, історичні матеріали, довідники, підручники та художні твори. Великою популярністю користуються матеріали і документи, які є базовим джерелом дослідження науковців: «Крути. Січень 1918 року: документи, матеріали, дослідження», «Україна в огні й бурі революцій» І. Мазепи, «Крути: збірка у пам’яті героїв Крут».

Вагомою працею у дослідженні подій 1918 стала книга «Бій під Крутами в національній пам’яті», в якій дослідники написали про причини і наслідки трагічної сторінки історії. Це комплексне дослідження науковців Інституту національної пам’яті, в якому здійснений глибокий аналіз причин та наслідків історичний подій, а також проведено історичні паралелі з сьогоденням: героїв Крут названо першими кіборгами в Україні. Не менш цікавим дослідженням є монографія «Крутянська подія» В. Зарицького, в якій автор проаналізував військово-політичну ситуацію в Україні та світі 1918 року, а також розвінчав міфи та стереотипи про полеглих героїв.

Доповідачка зазначила, що важливе історичне джерело серед наукової літератури про Крути – спогади учасників тих подій: «Герої Крут. Лицарський подвиг юних українців», «Бій під Крутами» Ю. Сороки, а також довідники і підручники з історії України, оскільки ці книги формують патріотизм учнів та студентів. Марія Василівна у своєму виступі наголосила, що тема подій 1918 року залишається популярною серед поетів та письменників. Про героїв написані художні твори: повість «Бій під Крутами» Ю. Сороки та поема «Крути» М. Куця. Закінчила свій виступ Марія Павлюх побажанням до студентів – читати та цікавитися цією трагічною подією частіше.