10 травня 2018 року у читальному залі Наукової бібліотеки ЛНАУ відбувся семінар для сільськогосподарських бібліотек навчальних закладів Західного регіону України, на якому були присутні працівники бібліотеки, викладачі ЛНАУ, завідувачі бібліотек коледжів ЛНАУ, представники Державної установи «Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта» та Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП м. Київ). Програма семінару була насиченою та охоплювала важливі проблеми культурно-освітнього середовища університетів, виховання студентської молоді, модернізації університетських бібліотек.

Розпочалася зустріч з привітального слова, яке від імені ректора ЛНАУ, академіка НААНУ, д. б. н., проф. Володимира Снітинського виголосила керівник підрозділу організації з виховної роботи студентів ЛНАУ Оксана Качмар. Оксана Володимирівна наголосила, що друковане слово та бібліотека залишаються тим наріжним каменем, на якому потрібно виховувати патріотичну молодь. Наукова бібліотека відіграє важливу роль в культурно-освітньому процесі ЛНАУ, адже молода особистість розвивається та росте тоді, коли читає та набуває досвіду.

Проректор з наукової роботи ЛНАУ, д. е. н. Ігор Яців торкнувся у своєму виступі важливих завдань, які виконує бібліотека у закладах вищої освіти. Ігор Богданович намагався спроектувати модель сучасної бібліотеки в епоху модернізації та електронних технологій. На думку доповідача, сучасний бібліотекар повинен йти в ногу з часом, намагаючись стати посередником між студентом і навчанням, а також між викладачем та наукою, допомагаючи зорієнтуватися своїм читачам у інформаційному потоці.

Директор Наукової бібліотеки ЛНАУ, доцент, к. і. н. Любов Пинда запросила до трибуни провідного методиста ДУ НМЦ «Агроосвіта» Ірину Олександрівну Степанову, яка привітала присутніх семінару та побажала  плідної праці. Любов Арсентівна ознайомила присутніх з історією ЛНАУ. У виступі директора НБ було наголошено на виданнях, які підготували працівники бібліотеки та викладачі. Зокрема, Любов Пинда згадала про серію відомих академіків, до якої входить ректор ЛНАУ, академік НААНУ Володимир Снітинський. Любов Арсентівна згадала той факт, що в радянський час, коли відзначали 125-ту річницю заснування навчального закладу в Дублянах, радянське керівництво наголосило, що історія навчального закладу в Дублянах починається тільки з 1946 року. Професор Семкович та Юрій Токарський знайшли архівні докази заснування Рільничої школи 1856 року, якими розвінчали міф радянської влади і добилися святкування. Доповідачка коротко окреслила історію ЛНАУ через біографічні та науково-бібліографічні видання.

До дискусії долучився гість семінару Юрій Токарський, який розповів присутнім про всі труднощі, пов’язані з утвердженням в очах радянської влади тривалої історії аграрних студій в Рільничій школі в Дублянах. Юрій Миколайович зазначив, що рівень Рільничої Академії був у високим в Європі, а сам заклад був науково-навчальною установою, де не тільки навчали слухачів аграрних студій, а й також здійснювали дослідницьку роботу.

Дискусію продовжив виступ Тетяни Кіщак, директора Наукової бібліотеки НУБіП, яка розповіла про досвід власної бібліотеки у процесах електронізації та модернізації, що є досить актуальними для тогочасних бібліотек. Електронні ресурси та переведення бібліотечних даних із карткових у електронні значно полегшують працю читачів, які можуть користуватися каталогами віддалено. Електронні каталоги значно полегшують пошук і роботу самих бібліотекарів. Темі антиплагіату був присвячений виступ колеги Тетяни Кіщак – Людмили Мельничук. Під час мультимедійного виступу Людмила Мельничук розповіла про іноземний досвід боротьби з плагіатом, а також представила дієві програми, які дозволяють виявити авторів, що порушують академічну доброчесність та норми наукового етикету і моралі.

К. фіз.-мат. н., доцент кафедри фізики та інженерної механіки Олексій Бурнаєв здійснив ґрунтовний аналіз франкомовних видань ХVIII – поч. ХІХ ст. Фонду стародруків і рідкісних видань НБ ЛНАУ. Викладач наголосив на тому, що велика кількість франкомовних видань із колекції має науковий характер, з актуальними на той час питаннями, які ставила наука перед фахівцями. Світлини, продемонстровані викладачем, свідчать про багату наукову і тематичну палітру франкомовних підручників, журналів, газет.

Актуальну тему для навчальних закладів України, зокрема для університетських бібліотек, порушив в. о. доцента кафедри інформаційних технологій Володимир Станько. Особливості і використання інституційного депозитарію – головна тема виступу доповідача. Викладач ознайомив присутніх з технічними проблемами, які виникають при запуску нових програм. Як фахівець з інформаційних технологій, Володимир Станько описав базові програми, з якими працюють у вищих навчальних закладах, а також плюси та мінуси цих програм. Доповідач зупинився на бібліотечних програмах, які використовуються сучасними бібліотекарями в процесі комп’ютеризації.

Досвідом проведення патріотичних заходів серед студентської молоді поділилася завідувач бібліотеки Вишнянського коледжу Наталія Рибак, яка наголосила, що усі заходи, які проводить коледж, є своєрідними. У своїй промові доповідачка розповіла, що вона зі Сходу України, і, приїхавши сюди, стала великою патріоткою, і вважає, що бібліотека має виховувати почуття патріотизму через друковане слово, вечори вшанування пам’ятних дат, зустрічі з відомими людьми.

Головним напрямом культурно-просвітницької роботи бібліотеки Горохівського коледжу ЛНАУ є патріотичне виховання молоді. Світлана Гончарук, директор бібліотеки Горохівського коледжу ЛНАУ, розповіла про власний досвід проведення виховних заходів для своїх студентів, які спрямовані на формування патріотичного світогляду молодої особистості. Доповідачка продемонструвала світлини проведених заходів, серед яких: зустріч з бійцями АТО, святкування національних свят і підтримання українських традицій, читання патріотичної поезії.

У процесі дискусії обговорювалися важливі теми: довідкових видань з історії української аграрної науки та освіти у Східній Галичині ІІ пол. ХІХ – І пол. ХХ ст.; польськомовної ретроспективної колекції іноземних видань ХVIII – початку ХХ ст.; часопису «Przegląd weterynarny» як важливого джерела у вивченні історії  ветеринарної науки; книг, які готуються до видання у ЛНАУ, зокрема  наукового довідника «Формування особистості студента (духовні та психолого-педагогічні аспекти)» та ін.

Продовжився семінар екскурсіями до музеїв університету, організованих працівниками та викладачами ЛНАУ, зокрема до Музею історії ЛНАУ, Музею Степана Бандери, Виставкового залу стародруків та рідкісних видань, які провели: доцент кафедри філософії, к. і. н. Андрій Копитко, к. із соц. комун. Марії Павлюх та Антоніна Ковалів. Гості отримали розширену інформацію про історичні етапи розвитку дублянського навчального закладу, життєвий шлях українського національного героя Степана Бандери, а також про унікальну виставкову експозицію іноземних стародруків, які бібліотека успадкувала з часів Рільничої Академії.

Присутніх захопила унікальна екскурсія у Центр Митрополита Андрея Шептицького Українського католицького університету. Учасники семінару мали змогу поспілкуватися з колегами та отримати досвід сучасної бібліотеки європейського типу. Гості з радістю слухали історію будування термоприміщення відкритого простору та умов зберігання книг, а також перехід на комп’ютеризовану систему обслуговування цілодобово, орієнтуючись на свідомих молодих людей. Ігор Огура, який проводив екскурсію, розповів про головні бібліотечні напрями роботи, які здійснює Центр, а також про навчання і презентації у стінах університету.

Унікальною була екскурсія вуличками стародавнього Львова, яку для присутніх проводив Андрій Копитко. Андрій Дмитрович розповів гостям про відомі пам’ятки архітектури старого Львова, історію храмів та вулиць в різні періоди. Екскурсія містом продовжилася Площею Ринок, на якій збережено багато унікальних палаців та кам’яниць в різних архітектурних стилях. Андрій Копитко не обминув увагою історію міської Ратуші як унікальної пам’ятки, збереженої до наших днів. Він коротко згадав історію легендарних музеїв, розташованих на Площі Ринок.

11 травня учасники семінару взяли участь у науково-практичній конференції «Сучасний науково-інформаційний, освітній та соціокультурний простір університетської бібліотеки», яка проходила у Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка. Під час конференції обговорювалися важливі питання, з якими стикаються сучасні бібліотеки, відбулися науково-практичний семінар із застосування індексу УДК та засідання Львівського зонального методичного об’єднання бібліотек ВНЗ України. Співголовою секції «Університетська бібліотека як науково-інформаційний та соціокультурний центр» була Любов Пинда, яка виголосила доповідь «Історія Львівського національного аграрного університету в іменах: біографічні і науково-бібліографічні видання». Під час роботи секції з доповіддю «Іноземні енциклопедичні видання ХVІІІ–ХХ ст. Фонду стародруків і рідкісних видань Наукової бібліотеки ЛНАУ: контент і популяризація» виступала Марія Павлюх.

Результатом роботи семінару стало вручення провідним методистом ДУ НМЦ «Агроосвіта» Іриною Степановою сертифікатів учасника семінару «Діяльність бібліотек навчальних закладів у світлі модернізації вищої освіти» представникам 35-ти бібліотек вищих навчальних закладів аграрного профілю Західного регіону України.