З 24 по 26 травня 2017 року на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України у м. Києві проходив XIХ Зліт іменних стипендіатів та відмінників навчання «Лідери АПК ХХІ століття». Львівський НАУ представила команда відмінників навчання та студентських лідерів у складі: Софії Миколаїв (Фін-12сп), Олексія Кудриля (Зв-63), Ольги Ковач (Аг-31), Оксани Гусак (Еко-44), Івана Джигановського (М-31), Анастасії Барчук (Буд-61), Михайла Лизака (Фін-61), Івана Марусяка (Зв-61). Керівник  групи – к.е.н., доц. каф. управління земельними ресурсами Олександра Костишин.

Кожен із учасників брав участь у одному із семи дискусійних клубів, під час роботи яких зміг поділитися своїми науковими досягненнями.

У роботі першого клубу розглядалися проблеми студентського самоврядування – стратегії розвитку, досягнення, перспективи. На ньому зібралися усі лідери студентських організацій та студентських рад. Від Львівського НАУ виступив студентський декан землевпорядного факультету Олексій Кудриль.  Дискусійний клуб відвідала німецька делегація на чолі з керівником Німецько-українського діалогу паном Фолькером Зассе.

Обговорюючи нагальні та актуальні питання студентського лідерства, учасники торкалися таких тем: європейські орієнтири розвитку студентського самоврядування в Україні; студентське самоврядування: центральна фігура якісних перетворень у вищій освіті; ефективність роботи студентського самоврядування аграрних вишів і роль студентського активу у формуванні особистості студента та діяльності вищого навчального закладу.

Третя дискусія на тему сучасного погляду актуальних питань аграрної інженерії зібрала чи не найбільшу кількість учасників. Це свідчить про те, що перспективні технології в аграрній інженерії, проблеми безпеки виробництва в аграрному секторі та проблеми професійної підготовки агроінженерних фахівців є нагальними питаннями, які необхідно вирішувати. Подякою за роботу у дискусійному клубі був відзначений Іван Джигановський, студент факультету механіки та енергетики ЛНАУ.

Під модераторством директора НДІ економіки і менеджменту Миколи Талавирі відбувся четвертий дискусійний клуб. На ньому активно обговорювалися проблеми формування стратегічних пріоритетів забезпечення конкурентоспроможності та сучасної системи менеджменту. В обговореннях цього клубу Подякою була нагороджена Софія Миколаїв, студентка економічного факультету.

Один з найважливіших дискусійних клубів був присвячений проблемам агроекологічного обґрунтування технологій виробництва та переробки продукції рослинництва, сучасним аспектам діагностики, лікування і профілактики хвороб тварин заразної та незаразної патології. Обговорюючи важливі питання ветеринарної медицини та захисту рослин, студенти-учасники довели, що молодих науковців в країні досить багато і аграрне майбутнє нашої країни у надійних руках. Гідно представили свої роботи і були відзначені Подякою та Сертифікатами Ольга Ковач та Оксана Гусак, студентки факультету агротехнологій та екології ЛНАУ.

У рамках проведення XIX зльоту лідерів аграрної освіти відбувся один із круглих столів, що був присвячений стратегії розвитку, досягненням і проблемам студентського самоврядування. Було розглянуто актуальні питання, що стосувались європейських орієнтирів розвитку студентського самоврядування в Україні, студентського самоврядування як центральної фігури якісних перетворень у вищій освіті, ефективності роботи студентського самоврядування аграрних вишів, ролі студентського активу у формуванні особистості студента та діяльності вищого навчального закладу. У цьому клубі активною учасницею стала Анастасія Барчук, студентка факультету будівництва та архітектури ЛНАУ, яка була нагороджена Грамотою Міністерства освіти і науки України та державної установи «Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта».

 26 травня в рамках XIX зльоту іменних стипендіатів відбувся другий етап аграрно-політичних дебатів, участь в якому взяли 14 представників із різних вишів аграрного спрямування, з яких і були сформовані команди. До речі, переможці університетських етапів самостійно у ході спілкування один з одним утворювали команди, так би мовити з тими, хто близький їм по духу. Вітали учасників проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, а також команда суддів, які побажали успіхів у відстоюванні своїх точок зору. Оцінювати команди мали можливість також глядачі за допомогою спеціальної системи через свій смартфон. А модератор дебатів – керівник проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» Фолькер Зассе – нагадав, як виникла сама ідея проведення таких дебатів. Україна, за його словами, перебуває зараз у стані глибоких реформ і аграрний сектор не є виключенням. Агрополітичні дебати спрямовані на обговорення молодими людьми дискусійних питань і власне вчать відстоювати та аргументовано доводити свою точку зору. Тож команди із трьох учасників по черзі висловлювали свої «За» і «Проти» впродовж 15 хвилин кожна, а з двох учасників – 10 хвилин. Щодо тематики дебатів, то в ході жеребкування напередодні, було визначено, яка команда яку тему і позицію буде відстоювати, так що часу для попередньої підготовки вони мали аж цілу ніч. А вже вранці лідери аграрної освіти дебатували навколо відміни спеціального режиму оподаткування для сільськогосподарських виробників (4 група), використання ГМО у продуктах харчування та кормах, підтримка фермерських господарств і скорочення впливу агрохолдингів.

За результатами сумарної оцінки перемогу здобула команда у складі Михайла Лизака (Львівський національний аграрний університет) та Юрія Дікала (Львівський національний університет ветеринарної медицини і біотехнологій ім. С. Гжицького). Михайло Лизак, студент економічного факультету ЛНАУ,  також отримав Подяку за досягнуті результати у навчанні, активну життєву позицію та участь у молодіжному русі майбутніх фахівців-аграріїв.

Нагороди переможцям вручили Фолькер Зассе та Сергій Кваша. Також учасники дебатів отримали подарунки від членів журі та спонсорів заходу. А апогеєм заходу стала зустріч учасників дебатів з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, віце-прем’єр-міністром з гуманітарних питань В’ячеславом Кириленком, міністром освіти і науки України Лілією Гриневич та першим заступником міністра аграрної політики та продовольства України Максимом Мартинюком.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман подякував студентській еліті за творчий науковий пошук, відмінне навчання і привітав присутніх з річницею Національного університету біоресурсів і природокористування України, на базі якого і проходив XIX зліт студентських лідерів аграрної освіти.

Команду Лідерів та відмінників навчання Львівського НАУ із перемогами у Аграрно-політичних дебатах та наукових дискусійних клубах за різними актуальними сьогоденню тематиками привітав ректор ЛНАУ, академік НААНУ Володимир Снітинський. Володимир Васильович подякував студентам за їхні наукові досягнення та активну позицію у житті університету, а також побажав подальших успіхів у вдосконаленні своїх знань та наукових досліджень.