З 6 по 8 червня 2018 року в Уманському національному університеті садівництва проходив XХ Зліт іменних стипендіатів та відмінників навчання «Лідери АПК ХХІ століття». Цей ювілейний зліт зібрав лідерів – відмінників навчання, переможців І туру Агрополітичних дебатів та голів студентського самоврядування усіх аграрних закладів вищої освіти України. Львівський НАУ представила команда відмінників навчання та студентських лідерів у складі: Софії Миколаїв (Фін-22сп), Романа Сиротюка (Зв-54), Марини Гребенюк (Аг-32), Михайла Гусака (Аг-52), Віктора Аторвіна (Буд-51), Єлизавети-Марії Довгої (Зв-42), Розілє Насибової (Мо-31), Романа Кирика (Маш-51), Вікторії Степаняк (Вишнянський коледж ЛНАУ), Богдана Гавриліва (Золочівський коледж ЛНАУ), Боженни Комарницької (Стрийський коледж ЛНАУ), Ганни Лакус (Екологічний коледж ЛНАУ) та  керівника  підрозділу з організації виховної роботи студентів Оксани Володимирівни Качмар.

Незабутніми залишаться хвилини відкриття Зльоту, яке проходило 6 червня 2018 року на території однієї із перлин України – Національного дендрологічного парку «Софіївка». Нові зустрічі, знайомства між командами студентів, привітання гостей цього великого заходу, спільні фотографії, вечір «Під Софіївськими зорями», концертні програми – це приємні неповторні спогади про зліт молоді в чарівному місті Умань.

У рамках зльоту 7 червня 2018 року відбувся фінал Агрополітичних дебатів та конкурсу «Стратегічний розвиток аграрного сектору – бачення молодих українських спеціалістів». Даний захід було організовано за сприяння Науково-методичного центр «Агроосвіта» за методичної підтримки з боку проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» (АПД).

Проведення диспутів відбувалося у два етапи: перший проходив на базі кожного навчального закладу із визначенням команди-переможця, другий – на всеукраїнському рівні, під час зльоту студентських лідерів аграрної освіти.

Мова ведення дебатів – українська, а для іноземних членів журі забезпечувався синхронний переклад на англійську мову. За результатами проведення дебатів було проведено оцінку команд з боку журі та слухачів із залу.

До складу журі фінальних диспутів увійшли:

  • Дітер Кіршке – Університет Гумбольдта (Німеччина);
  • Штефан фон Крамон – Геттінгенський університет (Німеччина);
  • Антьє Фрезе – Федеральне міністерство продовольства (Німеччина);
  • Герман Інтеманн – посольство Німеччини;
  • Уве Шьоне – експерт АПД з правових питань;
  • Олександр Калюжний – Український клуб аграрного бізнесу;
  • Микола Поєдинок – Асоціація сільських та селищних рад (Україна);
  • Денис Марчук – Всеукраїнська Аграрна Рада;
  • Анастасія Пилаєва – АПД;
  • Тетяна Іщенко – директор ДУ НМЦ «Агроосвіта».

Серед критеріїв, за якими проходило визначення абсолютного переможця – культура ведення дебатів, грамотна мова й ораторське мистецтво, оперативне використання аргументів опонентів у своєму виступі.

Перемогу в аграрно-політичних дебатах виборола команда червоних, до якої увійшли Софія Миколаїв (Львівський національний аграрний університет), Наталія Мостовенко (Миколаївський національний аграрний університет), Олександр Василенко (Національний університет біоресурсів і природокористування України). Переможці отримали дипломи за І місце та нагоду відвідати Німеччину з метою навчання, обміну досвідом та ознайомлення з аграрними підприємствами цієї країни.

Нагороди переможцям вручив модератор дебатів – керівник проекту «Німецько-український агрополітичний діалог»  Фолькер Зассе. Також учасники дебатів отримали подарунки від членів журі та спонсорів заходу.

Вперше на зльоті проходив конкурс наукових робіт англійською мовою «Стратегічний розвиток аграрного сектору – бачення молодих українських спеціалістів». Серед 9 представлених робіт перемогу отримали  Єлизавета-Марія Довга (ІІ місце) та Софія Миколаїв (ІІІ місце).

З самого ранку 8 червня 2018 року в аудиторіях всіх факультетів Уманського національного університету садівництва розпочали свою роботу дискусійні клуби, під час яких активна й освічена молодь дискутувала з актуальних питань аграрної сфери.

У роботі першого клубу «Студентське самоврядування. Що ми можемо змінити?» розглядалися питання про студентське самоврядування – стратегії розвитку, досягнення, проблеми та перспективи. На ньому зібралися голови студентських організацій та студентських рад. Львівський НАУ  представив голова ССО «Основа» Віктор Аторвін. Водночас відбулося засідання Об’єднаної ради студентського самоврядування, під час якого було обрано голову ОРС та накреслено перспективні плани роботи. Уже традиційно представники студентських організацій провели акцію «Подаруй дитині радість», відвідавши обласний міжрегіональний центр соціально-психологічної реабілітації дітей.

Подяками та грамотами за роботу у дискусійних клубах відзначені студенти нашого університету: Розілє Насибова – «Сучасний менеджер – який він?»; Михайло Гусак – «Зміни клімату та їх вплив на сільськогосподарське виробництво України»; Роман Кирик – «Аграрний інженер. Хто він сьогодні? Які знання йому потрібні?»; Роман  Сиротюк– «Земельна реформа. Ризики та успішне завершення»; Марина Гребенюк – «Садівництво і овочівництво. Новий погляд»; Софія Миколаїв – «Перспективи привабливості аграрного сектору».

Команду Лідерів та відмінників навчання Львівського НАУ із перемогами у «Аграрно-політичних дебатах» та наукових дискусійних клубах за різними актуальними сьогоденню тематиками привітав ректор ЛНАУ, академік НААНУ Володимир Снітинський. Володимир Васильович подякував студентам за їхні наукові досягнення та активну позицію у житті університету, а також побажав подальших успіхів у вдосконаленні своїх знань та наукових досліджень.

Вітаємо студентів нашого університету – переможців XХ Зльоту іменних стипендіатів та відмінників навчання «Лідери АПК ХХІ століття»  та бажаємо усім активної життєвої позиції і вагомих аргументів у наступних диспутах!