В рамках проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог» (АПД), який реалізується за підтримки Федерального міністерства продовольства та сільського господарства (BMEL) Німеччини у співпраці з Науково-методичним центром вищої та фахової передвищої освіти (НМЦ ВФПО), 23-27 листопада 2020 р. проводилася Зимова школа з аграрної політики для викладачів українських аграрних університетів та коледжів. Львівський національний аграрний університет також долучився до участі в організованому заході шляхом рекомендації трьох претендентів від ЗВО і подачі необхідного пакета документів. До числа запрошених учасників «Зимової школи АПД 2020 з аграрної політики» увійшли к.е.н., доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування Галина Володимирівна Східницька, к.е.н., доцент, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин та маркетингу Руслана Іванівна Содома та к.е.н., доцент кафедри геодезії та геоінформатики Зоряна Русланівна Рижок.

Провідні експерти та організації, що діють як у Німеччині, так і в Україні, представили учасникам школи український, німецький та міжнародний досвід у галузі аграрної політики, а також сучасні виклики у цій сфері.

 Серед фахових спікерів заходу були Фолькер Зассе (керівник АПД), Франк Мюллер (Посольство Німеччини в Україні), др. Гарольд фон Вітцке, др. Райнер Лангош (професор Вищої школи Нойбранденбург), др. Андреас Квірінг (Академія Андреаса Гермеса), др. Олександр Перехожук (ІАМО), Олег Нівʼєвський (доцент Київської школи економіки), Ігор Абрамʼюк (представник Всеукраїнської асоціації громад), Катерина Делльс (BVVG, земельний сектор проєкту АПД), Андрій Кошіль (представник земельної спілки), Баво ван ден Ідсерт (OPTA), Оксана Девіс (експертка FAO), Алекс Ліссітса (президент Українського клубу аграрного бізнесу), а також колишній міністр аграрної політики України Ольга Трофімцева.

Завершальним етапом навчання у «Зимовій школі АПД 2020 з аграрної політики» була підготовка учасниками доповіді та її презентація перед широкою аудиторією доповідачів та спікерів, а також обговорення можливих змін та вектора зрівноваженого розвитку сільського господарства, ефективної переробної промисловості, підвищення міжнародної конкурентоспроможності вітчизняної сільськогосподарської продукції відповідно до принципів ринкової та регуляторної політик ЄС і України та форм державної фінансової підтримки, а також особливостей аграрної освіти в умовах сьогодення. Доповідачів із Львівського національного аграрного університету було відзначено дипломами за активну участь і високий рівень знань з питань управління земельними ресурсами, особливостей зрівноваженого розвитку сільських територій та територіальних громад, фінансових аспектів розвитку АПК, зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання аграрної сфери.

Слід відзначити, що захід відбувся на високому організаційному та науково-методичному рівні, за що дякуємо організаторам проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог (АПД), а також бажаємо їм подальшого процвітання задля успішного розвитку агарного сектору економіки України.