Перший календарний день зими Львівський національний університет аграрний університет зустрів у співголоссі із найпоширенішими мовами світу – англійською, німецькою, французькою, яких навчають у нашому університеті. Свято під назвою «Ми різні, ми рівні, ми разом» підготувала кафедра іноземних мов (головний режисер – С.Д. Дешко).

На сцені костюмоване яскраве дійство – імпровізований «суд присяжних». Розглядається «судовий позов» проти англійської мови, що стрімко випередила всі інші мови і стала найпоширенішою і найвпливовішою у світі. Автори позову – мадам Française (Р. Столяр, Фін-11) та фрау Deutsch (І. Тимків, Фін-11), а відповідач – містер English (Я. Скорик, Мев-11). Кожен із учасників «суду» щиро намагається відстояти свою позицію перед суддею (Н. Костюк, Ен 11) і прокурором (В. Кушнір, Ен-11).

Біля операторського пульту – О. Качмар (Агп-42) та М. Леонтьєв (Арх-21). На екрані блискавично змінюються колажі із пейзажами британських, французьких та німецьких місць і знаних у світі персоналій. Звучить французький шансон, німецька класика й англійський рок та, головне, звучать іноземні мови (устами й іншомовних дикторів, і наших студентів – учасників свята).

Особливо переконливими є голоси на підтримку позиції, яку відстоює містер English – геніальний і вічно актуальний монолог Гамлета у виконанні О. Мічуріна (Мев-11) захоплює не лише артистизмом, а й винятковою коректністю середньоанглійської мови з незвичними для сучасників граматичними зворотами та лексичними формами. А діалог доктора Ватсона (В. Векляк, Фін-11) та Шерлока Холмса (В. Карпюк, Мо-21) захоплює особливою невимушеністю мовлення його учасників. Холмс, один із залучених до «судової процедури» свідків, демонструє шляхетний британський прононс. Його промова на «суді» гармонійно переходить у вокал – виконання пісні «Farewell» (Прощай) з репертуару О. Ісака під власний гітарний акомпанемент. Як запевняє В. Карпюк, англійська – один з його найулюбленіших предметів, а оригінальна англомовна пісня, яких чимало у його музичному доробку, допомагає юнакові не лише збагачувати власний англомовний лексикон, а й розвивати свої художні можливості.

Попри те, що позиції англійської мови на «суді» видавалися непохитними, разом з тим її чекала гідна відсіч з боку захисників німецької та французької мов. Запам’яталися сучасна німецькомовна жартівлива пісенька у виконанні симпатичного тріо факультету механіки та енергетики (В. Мацків, Я. Волошин та В. Білий), всесвітньо відомий хіт «Tombe la neige» (Падає сніг) у виконанні Х. Зозулі (Фін-21) та лірична франкомовна пісня «Хочу жити» у виконанні М. Павлів (Еко-11). До слова, французької мови дівчину, яка багато років вивчає англійську, ніхто офіційно не навчав. Вона самотужки завчила чимало фраз із французьких пісень, які обожнює, і сподівається, що зможе насолодитися улюбленою мовою наступного року, коли виникне нагода вивчати цю мову як другу іноземну.

Вечір об’єднав викладачів і студентів найрізноманітніших спеціальностей університету. Особливо це видно з танцювального номера – сучасного бального танцю з акробатичними елементами, в якому брали участь студенти екологи та землевпорядники (хореографію і постановку номера придумали самі студенти).

А примирила усіх у лінгвістичному «суді» найповажніший свідок – давня покровителька європейських мов пані Latina (А. Сієпокурова, Арх-21), яка зрештою обняла і прихистила біля себе усі три мови, усі шляхи яких, як відомо, ведуть таки до Риму.

Отож, попри негоду, віруси і тривогу останніх приготувань до зимової сесії, що починається вже наступного тижня, свято іноземних мов таки відбулося, задемонструвавши творчий ентузіазм і любов до іншомовного слова і викладачів, і студентів університету. А це означає, що іноземні мови не просто вивчатимуться у ЛНАУ, а й урізноманітнюватимуть свої можливості, об’єднуючи різні культури та різні нації заради миру і добра на землі.

Окрема подяка також активним учасникам свята – студентам О. Лагутяк, В. Сидору, М. Ольховичу, В. Григоращуку, О. Кулині, А. Тертичній, Р. Юрчишину, О. Козлюку, Т. Пельчарській, О. Ворошилу, Н. Когут, І. Нога, С. Шалавилу, І. Копець.