Минуло 3 роки, як відійшов у вічність відомий український політик та державний діяч, народний депутат 6 скликань Верховної Ради України, випускник нашого навчального закладу Анатолій Матвієнко.
Якби не передчасна смерть, 22 травня 2023 року йому виповнилося б 70 років. Світлі спогади про нього єднаються з гірким сумом. Його великий досвід політичного діяча-державника, цілеспрямованість, принциповість, глибоке знання української історії, розуміння ролі нашої країни в геополітичному вимірі, вміння переконувати та боротися за свої переконання завжди захоплювали тих, хто його знав.
Анатолій Матвієнко, уродженець Вінниччини, здобув вищу освіту у Львівському сільськогосподарському інституті, закінчивши 1975 року факультет механізації сільського господарства. Навчання у Дублянах сформувало його погляди та стало світлою та незабутньою сторінкою його життя. Згадується, коли в одній із розмов він сказав, що українцем його зробив рідний навчальний заклад. І він зумів стати Українцем з великої літери, бо як один із лідерів національно-демократичних сил, для якого найбільшою мрією та метою була вільна та сильна Українська держава, з нестримною енергією та самопожертвою працював для її становлення та розвитку.


Які б високі державні посади він не займав, ніколи не втрачав зв’язку з рідною альма-матер і зробив свій посильний внесок у її розвиток. Анатолій Матвієнко відгукувався на усі наші звернення, підтримував наші університетські проєкти, бо вони були суголосні з його переконаннями. Незабутнім залишається його виступ на відкритті пам’ятника Степанові Бандері в Дублянах у жовтні 2002 року. Це був один із таких наших університетських проєктів, які він підтримував. І цей проєкт мав на меті не тільки відновити історичну справедливість і вшанувати студента нашого університету і провідника українських національно-визвольних змагань у XX ст. Степана Бандеру, але й виховати на його прикладі молоде покоління українських патріотів і борців, які вже сьогодні героїчно боронять Україну від путінської росії та захищають демократичні цінності усього цивілізованого світу.
Світлі спомини про Анатолія Матвієнка – це не тільки наша пам’ять та вдячність, а й вшанування гідного прикладу життя і чину в ім’я вільної, соборної та незалежної Української держави!

Ректор ЛНУП
академік НААНУ
Володимир Снітинський