В передобідню пору 17 лютого актову залу Львівського національного аграрного університету заповнили студенти і викладачі, насамперед економічного факультету. Вони прийшли, щоб взяти участь у цікавій та захоплюючій розповіді студентів, які впродовж семестру навчались у Празі. Міністерство освіти Чеської республіки в рамках програми «Допомога студентам з України» запропонувало майже двом десяткам студентів навчатись у провідному аграрному університеті країни. Умови були прості, але суворі: добра успішність, вільне володіння англійською мовою та достатня мотивація. Відібрані конкурсною комісією та чеською стороною семеро студентів економічного факультету (Софія Губені, Юрій Іваніцький, Роман Маковський, Ольга Шийка, Марія Крисюк, Марія Тракало та Юрій Хамуляк) розпочали із жовтня навчання в Празі. Нещодавно вони повернулись не лише із яскравими враженнями, але новими знаннями та навіть баченням академічних перспектив.

Саме темі досвіду і особливостей європейської освіти була присвячена навчально-методична конференція «Особливості та досвід навчання у Чеському університеті наук про життя», яку самі ж студенти при підтримці деканату організували і провели. Особливим гостем заходу була консул Генерального консульства Чеської республіки у Львові Валерія Фулеова. Її гостинно прийняв ректор університету, академік Володимир Снітинський. Під час розмови сторони відзначили тривалу співпрацю ЛНАУ із чеськими партнерами, зокрема Чеським університетом наук про життя, та високо оцінили наслідки участі студентів у програмі міжнародного академічного обміну.

Головним елементом конференції були повідомлення студентів у формі яскравої презентації. Виступи торкались питань організації та структури навчального процесу у Празі, орієнтації студентів в академічному середовищі, його інформатизації та уніфікації, організації побуту, культурних обмінів. При цьому виступи відбувались трьома мовами: українською, англійською та чеською. Вступна презентація «Прогулянка Прагою» також немов би налаштувала учасників на чеську хвилю та створила атмосферу довірливої дискусії. А завершальним акордом виступів був показ виконаного в жартівливій формі навчального проекту з маркетингу «Доставка продуктів Ham&Co».

Свої нотки в тематику дискусії внесли короткі повідомлення декана факультету в. о. проф. Ярослава Янишина та консула ЧР Валерії Фулеової. Все це разом генерувало чимало запитань, коротких повідомлень та дискусію. Студентів і викладачів цікавили питання подовження академічних обмінів і співпраці, інформатизації, співпраці деканатів та студентів, використання системи  Moodle та форм контролю знань і відвідування. Вже на завершенні конференції студенти тісним кільцем обступили своїх колег, що повернулись з Праги та консула Валерію Фулеову. Консул відзначила не лише високий рівень презентацій, але вміле поєднання у них академічною та культурно-пізнавальної складових. На її переконання те, що усі студенти успішно виконали індивідуальні навчальні плани – це свідчення належної організації начального процесу в ЛНАУ.

Після завершення конференції консул в супроводі декана факультету та проф. Юрія Губені відвідали деканат факультету, навчальні аудиторії, методичний кабінет, кафедру права і підприємництва та кафедру менеджменту ЗЕД. Значне зацікавлення викликав у гості меморіальний музей ім. проф. Є. Храпливого, де вона залишила запис у книзі відвідувачів. Консул В. Фулеова також привітала членів спеціалізованої ради із захисту дисертацій і побажала успіхів здобувачам.

Учасники конференції та зустрічі із консулом ЧР висловили високу оцінку академічній співпраці нашого університету із Чеським університетом наук про життя та підтримали ідею використання досвіду та напрацювань чеських колег для реформування вищої освіти в Україні.