У п’ятницю 27 жовтня 2017 р. під керівництвом доцента кафедри будівельних конструкцій О.Т. Гнатюка відбулося виїзне заняття з дисципліни «Реконструкція будівель та споруд» для студентів сьомого курсу спеціальності «Будівництво та цивільна інженерія». Зокрема, наші магістри відвідали Жовківський замок – пам’ятку епохи ренесансу.

Сучасного вигляду замок набув внаслідок багатьох перебудов та недбалого ставлення протягом  декількох століть. Теперішній стан палацу зовсім не відповідає давньому – бракує колон, арок, вишуканих скульптур, рову, та й сам замок просів у землю на 6-7 метрів. Тому на сьогодні Жовківська міська рада спільно з польськими колегами проводять реконструкцію та відбудову зруйнованих частин. Власне проблема реконструкції цієї пам’ятки стала основною метою екскурсії. Магістри наочно побачили методи відновлення пам’ятки, зокрема загальний вигляд підсилення конструкцій з мінімальною шкодою для пам’ятки.

У замку для огляду відкрито малу частину – внутрішнє подвір'я та музей в одній з реконструйованих башт. На стелі можна було побачити залишки очеретяної дранки, несучих дерев’яних балок, безліч димохідних тунелів для обігріву, декоративних елементів, чудових фресок, у музеї є залишки дерев’яного водогону.

Студенти отримали низку чудових вражень і щиро вдячні за проведену екскурсію.