24 жовтня 2023 р. викладачі та студенти факультету будівництва та архітектури разом з кафедрою екології Львівського національного університету природокористування відвідали виробничі об’єкти та об’єкти будівництва механіко-біологічного комплексу перевантаження та переробки твердих побутових відходів на вул. Пластовій, 13 у м. Львів, а також зустрілися зі стейкхолдерами.
Темою семінару було використання сучасних проєктних вирішень, новітніх матеріалів і технологій під час будівництва механіко-біологічного комплексу перевантаження та переробки твердих побутових відходів у м. Львові. Загалом, концепція проєкту базується на ідеї максимального зменшення обсягу та залишкового об’єму перероблених відходів, які мають відправлятися на захоронення. На комплексі відсортовуватиметься ресурсоцінна вторсировина, органічна фракція – компостуватиметься, а з придатної частини відходів вироблятиметься тверде паливо. За прогнозами, це дозволить зменшити на 65-70% об’єм відходів, що направлятимуться на захоронення. Майбутній механіко-біологічний комплекс перевантаження та переробки твердих побутових відходів зможе переробити 250 тис. тонн відходів на рік.
Начальник відділу реалізації проєктів ЛКП «Зелене місто» Назарій Кирилейза, начальник відділу екології та вторинної сировини ЛКП «Зелене місто» Світлана Бундз та керівник будівництва генпідрядної організації Control Process S. A. (Польща) Юрій Купецький провели для учасників семінару змістовну та цікаву екскурсію об’єктом і розповіли про різні тонкощі реалізації проєкту та процеси налагодження системи поводження з твердими побутовими відходами у Львові.