У листопаді 2023 р. у Львові було грандіозне відкриття – у місті з’явився новий потужний мистецький центр Jam Factory. Проєкт має дуже цікаву історію: від колишньої фабрики алкогольних напоїв «Йозеф Кронік і син» (XIX ст.) та радянського винзаводу, а згодом овочебази, яка займалася консервацією (звідси й народна назва «Фабрика повидла»), до надзвичайно сучасного багатофункційного комплексу як центру мистецького дозвілля.
10 квітня 2024 р. студенти факультету будівництва та архітектури під керівництвом Степана Пісьо та заступниці декана з виховної роботи Олени Дерпак мали чудову нагоду ознайомитися з тим, як швейцарському меценатові Гаральду Біндеру вдалося відновити будівлю і надати їй нового життя. У стінах центру нас зустрів та провів змістовну екскурсію Левко Піджарий – архітектор і фахівець із адміністративно-господарських питань, який розповів про особливості ревіталізації приміщень комплексу, а також про технологічні деталі реконструкції будівель.
Зокрема, у планах команди проєкту було зберегти старовинні елементи, а також додати сучасні, які б пасували до естетики будівлі. Романтичні руїни будівлі перетворено на комплекс, що має на меті об’єднати людей довкола сучасного мистецтва. Студенти ознайомилися з простором центру, а це театр, оснащений найновішими технологічними засобами, численні виставкові зали, частина з яких функціонує в якісному бомбосховищі, паркувальний майданчик із накриттям із сонячних панелей, сучасний чорний куб як мультифункційний простір для різноманітних подій, Jam Cafe, три тераси і система «розумного дому», що дозволяє керувати світлом і звуком з планшета.
А завершились відвідини древнього міста Лева променадом середмістям...