Скалат – місто в Тернопільському районі Тернопільської області. Перша згадка про Скалат як поселення зустрічається у письмових джерелах, датованих 1512 роком, коли воно входило до Теребовлянського повіту Руського воєводства. Скалат відомий своїм замком, який побудований у 1630 р. галицьким мечником Кшиштофом Віхровським у формі неправильного чотирикутника.

Кафедра архітектури на замовлення Скалатської ОТГ розробила пропозиції щодо реконструкції центральної частини міста. В рамках виконання грантової угоди «Застосування принципів адаптивної архітектури у ревіталізації покинутих пам’яток архітектури спільної східноєвропейської спадщини» № 101084975 – Revitalization між ЛНУП та Європейським Союзом працівники кафедри архітектури запланували виконати проєкт ревіталізації презентативної частини міста Скалат, яка прилягає до замку.

Після кількох поїздок у м. Скалат та виконаних обмірів викладачі кафедри архітектури та студенти факультету будівництва та архітектури ЛНУП працюють над виконанням проєкту ревіталізації історичної частини міста. Зокрема, розроблені пропозиції комплексного плану благоустрою скверу та автостоянки.