У межах національного архітектурного хакатону «100 ідей для міст» 9 квітня 2024 р. відбулася робоча зустріч групи архітекторів Львівського національного університету природокористування із керівництвом Березанської міської ради (Київська область).
Відповідно до технічних завдань і вихідних даних учасники групи розробили проєктні пропозиції парку у м. Березань. Зокрема, в основі концепції просторового розвитку парку «Grace space park» лежить ідея створення рекреаційно-відпочинкової зони м. Березань. За своїм призначенням парк повинен бути соціально-комунікаційним центром для всіх верств населення, включаючи людей з особливими потребами. Окремі зони парку призначені для проведення урочистих подій, вшанування пам’яті українських воїнів, проведення міських свят та ярмарок.
Парк передбачає територіальне зонування за функціональним призначенням: алея пам’яті, етнографічна зона, зона дитячих розваг, культурно-масових заходів, торгово-відпочинкова зона, зона урочистих подій.
Алея пам’яті передбачає створення затишного середовища для роздумів та скорботи. Кожне дерево, яке висаджене в алеї, буде символізувати загиблого героя м. Березань. Благоустрій алеї виконаний у білих тонах, що символізує чистоту і саможертовність українських захисників. Для вшанування пам’яті кожного воїна створена окрема скорботна зона інтерактивними та архітектурно-ландшафтними засобами.
Зона дитячих розваг спрямована на забезпечення активного відпочинку дітей. Дитяча колія з цікавими сюжетними станціями забезпечить пізнавальну функцію, розвиток та відпочинок дітей, сприятиме соціалізації дітей.
Етнографічна зона запланована у вигляді старого городища з історичними будівлями та спорудами (житло, кузня, стельмашня, бондарня, гончарня, млин тощо), її функцією є ознайомлення відвідувачів з народними промислами та історією краю. Тут проводяться майстер-класи з народних промислів та передсвяткові ярмарки.
Зона культурно-масових заходів передбачає споруду літнього театру, де будуть проходити концерти, фестивалі тощо.
У торгово-відпочинковій зоні розміщується ресторан-кафе, кіоски швидкого харчування, вздовж каналу з обох боків низка столиків для відпочинку та харчування. Береги каналу з’єднують містки.
Зона урочистих подій облаштована для проведення весільних церемоній, фотосесій.
На зустрічі керівник громади Олег Сивак обговорив робочі питання проєкту, подав своє бачення та подякував виконавцям за роботу.