У пошуках талановитих учнів

 

10 березня 2023 року доцент кафедри будівельних конструкцій Роман Андрійович Шмиг провів профорієнтаційну зустріч із учнями 11-А та 11-Б класів Павлівської загальноосвітньої школи I-III ступенів. У межах виділеного часу детально розповів про Львівський національний університет природокористування, факультети, студентське містечко, методики навчання та дозвілля.

Було цікаво слухати думки учнів про важливість продовження навчання після школи. Варто зазначити, що під час розмови вчителі згадували багатьох своїх найкращих учнів, які навчаються чи навчалися у нашому ЗВО. Вони є гордістю школи та найкращою мотиваційною рекламою для продовження навчання у Львівському національному університеті природокористування!

Тому варто завжди пам’ятати, що всі професії – від вчителя, освіта – скарб, а праця – ключ до нього! 

 


Студенти факультету будівництва та архітектури прикрасили спортивний зал університету

Студенти факультету будівництва та архітектури на практичних заняттях з рисунку показали свої вміння та отримані навички, відтворивши чудові дизайнерські рішення у реконструйованому спортивному залі боротьби ЛНАУ.

 


Студенти груп Буд-31 та Буд-23сп провели заняття з дисциплін «Інженерна геологія, основи та фундаменти» і «Пальові фундаменти» на будівельному майданчику будівництва 9-поверхового житлового будинку у м. Дублянах та ознайомились із технологією влаштування фундаментів з допомогою забивних залізобетонних паль.

 

 

 


На кафедрі будівельних конструкцій 6 жовтня 2021 року у групі Буд-31 відбулася відкрита лекція на тему «Гідрогеологія» (ч. 2). Лектор – к.т.н., доцент Олександр Терентійович Гнатюк. На лекції були присутні студенти групи Буд-31, д.т.н., професор Й.Й. Лучко, доцент Ю.І. Боднар, ст. викладач М.А. Лапчук. Студенти отримали змістовну інформацію про рух підземних вод, приток води до водозабірних споруд,  організацію водопониження, гідрогеологічні дослідження, запаси підземних вод та їх охорону.

 

 


7 жовтня 2021 року в.о. доцента кафедри будівельних конструкцій факультету будівництва та архітектури Львівського національного аграрного університету Ярослав Євгенович Фамуляк провів планове відкрите лекційне заняття для студентів академічних груп Арх-21 та Арх-12сп. Тема лекційного заняття «Перегородки: класифікація, види, конструктивні вирішення та вимоги». Від кафедри присутніми були завідувач кафедри, доцент О.Т. Гнатюк, старший викладач кафедри М.А. Лапчук, завідувач навчально-наукової лабораторії Н.Н. Івчук. Було цікаво, пізнавально та корисно.


День кафедри будівельних конструкцій для школярів

 

10 березня відбулася цікава онлайн-зустріч викладачів кафедри зі школярами – майбутніми студентами. Зустріч відкрив завідувач кафедри будівельних конструкцій факультету будівництва та архітектури Львівського національного аграрного університету, доцент, к.т.н. Олександр Терентійович Гнатюк. У вступному слові він окреслив перспективи, які можуть отримати учні, обравши фах будівельника. Цікаві були також доповіді випускників факультету різних років, а саме Віктора Аторвіна та Богдана Макара, студенток старших курсів Ольги Грицевич та Софії Коваль.
Дорогі школярі, щиро дякуємо Вам за участь та бажаємо Вам успішно скласти ЗНО!
До зустрічі у нашому університеті!

 


Відкрита лекція з дисципліни «Інженерна геологія, основи і фундаменти»

9 березня на кафедрі будівельних конструкцій в групі Буд-22сп відбулася відкрита лекція з дисципліни «Інженерна геологія, основи і фундаменти». Тема заняття – «Основи розрахунку та проєктування пальових фундаментів».
Окрім студентів, заняття відвідали викладачі кафедри будівельних конструкцій, що дало змогу їм поглибити свої знання про фундаменти та застосовувати в майбутньому набуті навички при викладанні своїх дисциплін, а також використовувати отримані знання в своїй професійній діяльності.
Дякуємо всім, хто відвівав лекцію, та бажаємо творчої наснаги в майбутніх проєктах.


Науково-практичний семінар кафедри будівельних конструкцій Львівського національного аграрного університету

Сьогодні, 25 лютого, на кафедрі будівельних конструкцій факультету будівництва та архітектури Львівського національного аграрного університету відбувся науково-практичний семінар на тему «CAD, CAE та CAM – технології у будівництві». Засідання відкрив завідувач кафедри будівельних конструкцій, доцент, кандидат технічних наук Олександр Терентійович Гнатюк. У вступному слові завідувач кафедри окреслив важливість застосування сучасних інформаційних технологій у проєктуванні будівельних конструкцій будівель та споруд під час підготовки бакалаврів та магістрів. Виступи та обговорення були цікавими та корисними.


Графіки відпрацювання студентами лабораторних робіт з дисципліни «Залізобетонні і кам’яні конструкції»

 

Згідно з розпорядженням ректора ЛНАУ №33 від 02 грудня 2020 року щодо опанування здобувачами вищої освіти компетентностей, формування яких пов’язане з використанням обладнання та устаткування на лабораторно-практичних заняттях, кафедрою будівельних конструкцій факультету будівництва та архітектури були розроблені графіки відпрацювання студентами лабораторних робіт з дисципліни «Залізобетонні і кам’яні конструкції» для студентів групи Буд-41 та з дисципліни «Проєктування залізобетонних конструкцій» для студентів групи Буд-22сп (з використанням обладнання лабораторії будівельних конструкцій), а також графік захисту студентами курсових робіт з дисципліни «Інженерна та комп’ютерна графіка» для студентів групи Буд-21 до 18 грудня 2020 року.

Скачати - PDF

 


26 листопада 2020 р. відбувся захист курсових робіт студентів групи Буд-21 з навчальної дисципліни «Інженерна комп’ютерна графіка» на тему «Побудова малих архітектурних форм. Дерев’яні альтанки».
Варто відзначити досить високу теоретичну та практичну підготовку студентів, цікаву подачу виконаної роботи та оригінальні відповіді на запитання членів комісії, особливо враховуючи той факт, що для студентів це був перший досвід захисту своїх проєктів.
Кафедра будівельних конструкцій хоче кожному студенту подякувати за бажання пізнати щось нове, за бажання постійного професійного зростання. Шлях від звичайної лінії до будь-якого складного тривимірного об'єкта ми з Вами пройшли успішно.

 


На кафедру будівельних конструкцій завітав стейкхолдер освітньої програми на ОС «Бакалавр», директор ПП БКФ «Основа» (філії кафедри на виробництві), випускник факультету будівництва та архітектури Олександр Михайлович Мазепа. На зустрічі з представниками адміністрації факультету та членами кафедри був проаналізований проєкт освітньої програми та висловлені конструктивні зауваження щодо її структури та компетенцій, які набувають студенти після проходження курсу навчання. За результатами зустрічі була оформлена рецензія-відгук стейкхолдера, яка обов'язково буде врахована в організації навчального процесу.
Також ведеться плідна співпраця працівників кафедри будівельних конструкцій к.т.н., доцента О.Т. Гнатюка та старшого викладача М.А. Лапчука з ПП БКФ «Основа» з реконструкції історичної будівлі за адресою: м. Львів, вул. Січових Стрільців, 2. Наші фахівці активно працюють над підсиленням фундаментів та випробуванням нових буронабивних паль для вищезазначеного об’єкта.  
Кафедра будівельних конструкцій вдячна за співпрацю та бажає творчих успіхів та наснаги в подальших спільних проєктах.


25 вересня 2019 р. у рамках проведення виховної години студенти групи Буд-22сп разом із наставником групи, старшим викладачем кафедри будівельних конструкцій М.А. Лапчуком та за участі архітектора М.М. Федика відвідали об’єкт реставрації та реабілітації (ревалоризації) комплексу пам’ятки архітектури Національного значення XVIIIст., ох. № 376 Архикатедрального Собору Святого Юра в м. Львові.

 

У процесі проведеної науково-практичної екскурсії студенти ознайомилися з проектною документацією та її складом: впорядкування території горішнього і долішнього подвір’їв, реставрація дзвіниці, брам та огорож, завершення реставрації Митрополичих палат, влаштування об’їзду північного і західного корпусів капітули тощо. Також студентів ознайомили з конструктивними особливостями вирішення каскаду підпірних стін верхнього та нижнього митрополичих садів, складнощами влаштувань сходів тераси та обходу капітули.

 

Екскурсії такого типу є дуже корисними студентам для майбутнього становлення інженерами-будівельниками, адже в ході своєї подальшої роботи вони будуть неодноразово стикатися з різними складними завданнями, тож їм необхідно мати якнайповніше уявлення про всі нюанси як будівництва в цілому, так і реконструкції окремих об’єктів.


Відкрита лекція на тему «Інженерні геологічні процеси та явища»

26 вересня на кафедрі будівельних конструкцій було проведено відкрите лекційне заняття з навчальної дисципліни «Інженерна геологія, основи і фундаменти» на тему «Інженерні геологічні процеси та явища». Студенти групи Буд-31 ознайомилися більш детально з інженерно-геологічними процесами та явищами, їх природою та причинами утворення. Така тема є доволі важливою для майбутніх спеціалістів-будівельників, адже інженерно-геологічні процеси бувають причиною деформацій будівель і споруд, а іноді і повного їх руйнування. Студенти та гості на лекції отримали чимало нових знань та були зацікавлені в поданому їм матеріалі до самого кінця лекції.

 


Відкрите практичне заняття  «Розрахунок, конструювання та випробування ферм»

 

27 травня на кафедрі будівельних конструкцій було проведено відкрите практичне заняття з навчальної дисципліни «Автоматизовані системи проектування у будівництві» на тему «Розрахунок, конструювання та випробування кроквяних ферм». Студенти групи Буд-13ск провели цікаві дослідження із вивчення роботи двох типів кроквяних ферм: з паралельними поясами та трикутної. Із підготовлених заготовок зібрали геометричні схеми ферм та випробували їх під навантаженням. За результатами проведеного експерименту побудували графіки прогинів і зробили висновки. Одночасно провели статичні розрахунки ферм на ЕОМ. Студенти показали вміння працювати у колективі, допомагати та консультувати один одного, отримані теоретичні знання успішно закріпили практичними навичками.


31 жовтня відбулося лабораторне заняття з навчальної дисципліни «Залізобетонні та кам’яні конструкції» зі студентами 4 курсу напряму «Будівництво» на виробничій базі підприємства «Аеробуд – Захід» (смт. Куликів Жовківського району).

Доцент кафедри В. В. Білозір, асистент А. В. Височенко, асистент О. І. Грицина ознайомили студентів зі сучасним зарубіжним обладнанням для приготування бетонних сумішей, особливостями виробничих процесів в арматурному цеху, видами залізобетонних конструкцій одноповерхових виробничих будівель, обладнанням, яким оснащена лабораторія підприємства.

Добра співпраця факультету будівництва та архітектури з філіалом кафедри будівельних конструкцій налагоджена великою мірою завдяки тому, що на підприємстві працюють випускники факультету. Вони активно допомагають викладачам кафедри під час лабораторних та практичних занять, а також магістрам у проведенні досліджень в лабораторії і виробничих умовах.

Роль цього філіалу кафедри будівельних конструкцій важко переоцінити, адже закріплення теоретичного матеріалу на практиці є важливою ланкою у підготовці високопрофесійних фахівців.

 


Студенти групи Буд 61 факультету будівництва та архітектури прийняли участь в роботі 28-ї міжнародної  виставки  “БудЕкспо-осінь”, що проходила 1-4 жовтня 2013 року в палаці спорту “Україна”. На виставці були представлені сучасні технології в будівництві, будівельні матеріали та конструкції. Студенти отримали надзвичайно багато цікавої інформації з будівельної практики, що сприяє становленню їх як інженерів-будівельників.