15 травня 2017 року кафедра українознавства за сприяння підрозділу з виховної роботи та за участі студентів першого курсу факультету будівництва та архітектури, землевпорядного та економічного факультетів започаткувала новий науково-виховний проект «Фальсифікати історії: майбутнє формується сьогодні». Метою проекту є подолання сформованих офіційними радянською, російською та польською історіографією стереотипів та міфів щодо ролі та місця України та українців у Другій світовій війні.

Захід відбувався у формі дискусійного клубу з поетапним обговоренням покрокової доповіді з одноіменною назвою «Фальсифікати історії: майбутнє формується сьогодні», розробленої та адаптованої студентами землевпорядного факультету Софією Смолярською (підтема «Волинська трагедія»: між двома «світами»), Романом Смалюхом (підтема «Оборона Києва та Севастополя: міфи та реальність) та Святославом Шалавилом «УПА і АК: відлуння протистояння».

У вступному слові куратор дискусії доцент Оксана Федорівна Юрчук звернула увагу на тісний взаємозв’язок між формуванням цивілізованої держави та вихованням національної гідності на основі історичної правди як невід’ємної складової державотворення та громадянського суспільства. На основі запропонованих до дискусії міфів війни студенти з’ясували суть сучасних історичних інформаційних війн та їх негативний вплив на молодь на прикладі власної умовно сформованої аудиторії. Активізації дискусії сприяв виступ доцента Оксани Михайлівни Горди, яка звернула увагу на мовний аспект як елемент окупаційної політики радянського чи нацистського режимів стосовно українців та привернула увагу до мови як складової побудови сучасної української держави. Наприкінці дискусії із завершальним словом виступила керівник відділу з організації виховної роботи студентів Оксана Володимирівна Качмар, яка закликала до клопіткої праці над власним світоглядом на основі історичної правди як передумови формування гідного героїчної минувшини майбутнього.

У ході дискусії сформувалося гасло проекту «Будь Українцем! Не бійся!» – це і заклик до молоді пізнавати історію, це і орієнтир для формування гідного іміджу України через призму образу пересічного українця, це і особиста потреба збереження історичної правди про минуле, що особливого значення набуває саме щороку в травні – в час відзначення такого актуального нині Дня пам’яті та примирення.