10 травня 2018 року в ауд. 309 в контексті наукового семінару «Сучасні українознавчі пошуки: історичний, культурологічний та мовознавчий аспекти» студенти факультету будівництва та архітектури та землевпорядного факультету прослухали лекцію «Порушення прав людини у першій половині ХХ століття: світова реакція та український контекст» з мультимедійним супроводом. Лекцію учасникам семінару представив кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн Львівського національного університету імені Івана Франка Руслан Сіромський.

Лекція була покликана відповісти на основні запитання щодо прав людини у ХХ столітті, зокрема: «Чому саме у ХХ ст. значно зросла увага національних спільнот та держав до прав людини? Якою була реакція різних держав після Другої світової війни на термін «геноцид»? У чому полягала суть «Декларації прав людини» 1948 р. і чому процес її прийняття наштовхнулося на спротив СРСР?» тощо.

Найбільшу увагу учасників семінару привернула діяльність львівської школи прав людини, зокрема, видатного вченого Рафала Лемкіна – автора терміну «геноцид» як правового поняття, одного з перших фахівців міжнародного права, який довів на світовому рівні, що злочини сталінського режиму проти українського народу – це «класичний геноцид», тобто спланований з конкретною метою етнічного винародовлення українського народу. Саме Рафал Лемкін вперше у 1953 р. публічно назвав Голодомор 1932–1933 рр. геноцидом українців.

У лекції також було проаналізовано вплив злочинів Гітлера та Сталіна періоду Другої світової війни на поствоєнний світ, зокрема на долю української нації. Йшлося про повоєнні злочини комуністичного табору в контексті міжнародного права, а саме щодо насильницького переселення великих етнічних груп, зокрема лемків. Науковий семінар завершився дискусією, учасники якої проводили паралелі між сьогоденням і минулим у контексті міжнародного права.