Традиційно у вересні у Львівському національному аграрному університеті відбувся XXІ Міжнародний науково-практичний форум «Теорія і практика розвитку агропромислового комплексу та сільських територій». У зв’язку з епідемічною ситуацією в Україні захід проходив в онлайн-режимі на платформі Zoom, що стало можливістю для численних учасників конференції випробувати нові формати роботи і спілкування з колегами.

Робота форуму на факультеті будівництва та архітектури була зосереджена у межах двох конференцій. Міжнародну науково-практичну конференцію «Архітектурні, конструктивні і технологічні рішення в сільському будівництві» відкрив декан факультету будівництва та архітектури к.т.н., в.о. професора А.В. Мазурак, який ознайомив учасників із напрямами експериментально-теоретичних досліджень науковців факультету та новими результатами, отриманими за останній рік. Тематика доповідей була присвячена ефективним конструктивно-технологічним і архітектурно-планувальним рішенням у сучасному сільськогосподарському, промисловому і цивільному будівництві. У роботі конференції, крім викладачів та аспірантів факультету, взяли участь науковці Київського національного університету будівництва та архітектури, Національного університету «Львівська політехніка», Дніпровського національного університету залізничного транспорту ім. академіка В. Лазаряна, Національного лісотехнічного університету України. Жвавий інтерес викликала доповідь д.т.н., професора Р.І. Кінаша (Краківський науково-технічний університет), який висвітлив проблематику спільних

з ЛНАУ досліджень ефективних дисперсно армованих елементів сталебетонних конструкцій виробничих сільськогосподарських будівель та споруд.

Кафедра гуманітарної освіти, у свою чергу, організувала роботу конференції «Гуманітарні дослідження в аграрній сфері: філософський, історичний та мовознавчий аспекти».

Тематика цьогорічних доповідей приємно вразила своїм різнобарв’ям: так, учасникам конференції випала нагода обговорити особливості укладання спеціалізованих словників і їх коректної презентації студентській молоді, роль вивчення екологічних дисциплін студентами аграрних закладів вищої освіти, філософські та етичні засади побудови стратегій сталого розвитку, контрасти соціальних мереж і роль останніх у житті сучасного суспільства, конфлікт цивілізацій в умовах глобалізації у вітчизняній філософії та науці. Окрім цього, доповідачі дали змогу учасникам заходу по-новому подивитись на проблеми руйнування галицьких міст на початку Першої світової війни та образ Греції у галицькій періодиці ХІХ століття. Однак найбільший відгук серед аудиторії знайшла дискусія навколо викликів і проблем дистанційного навчання, з якими нещодавно стикнувся увесь світ, у тому числі студенти і викладачі ЛНАУ.

 

У цей важкий період проведений захід став гарним прикладом того, що для обміну думками та науковими ідеями немає меж, що бажання розвиватись та продукувати нове знання може подолати усі перешкоди і згуртувати науковців для подальшої спільної роботи.

 

Дякуємо усім учасникам конференції за плідну співпрацю та готовність сміливо боротись із викликами сучасності!