25-26 квітня 2024 року на базі кафедри архітектури Львівського національного університету природокористування відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми ревіталізації та гуманізації предметно-просторового середовища повоєнної України». Науковий захід відбувся в рамках проєкту програми Еразмус+ напряму ім. Жана Монне «Застосування принципів адаптивної архітектури у ревіталізації покинутих пам’яток архітектури спільної східноєвропейської спадщини» (грантова угода № 101084975 – Revitalization між ЛНУП та Європейським Союзом).
З вітальним словом на початку конференції виступив в.о. ректора ЛНУП Василь Лопушняк, наголосивши на тому, що ми не можемо бездіяльно чекати перемоги, бо вже зараз є необхідність у науково обґрунтованій розробці проєктів із відновлення енергетики, житлового фонду, критично важливої інфраструктури, зруйнованих історичних пам’яток. Тому для ЗВО вкрай важливо слугувати майданчиками для досліджень, платформами для змістовних дискусій на суспільно важливі теми, особливо теми відбудови.

З теплими вітаннями до учасників наукового заходу звернулися ректор Херсонського національного технічного університету Олена Чепелюк, професор кафедри теорії та історії держави і права, конституційного та міжнародного права ЛьвДУВС, проректор з наукової роботи Ольга Балинська, проректор з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олена Степова, завідувач кафедри дизайну Черкаського державного технологічного університету і співавтор міжнародної мистецької акції «ВОЛЬНАНОВА» Інна Яковець та стейкхолдер факультету будівництва та архітектури, міський голова Миколаєва Львівської області Андрій Щебель. Модерувала захід доктор мистецтвознавства, професор кафедри архітектури ЛНУП Романа Кюнцлі.
Зі змістовними й актуальними доповідями на пленарному засіданні конференції виступили завідувач кафедри архітектури будівель та дизайну Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимир Ніколаєнко, професор Університету Кафр-Ель-Шейх (Єгипет) Ельсайед Ельнашар. Завідувач кафедри архітектури ЛНУП Андрій Степанюк детально висвітлив актуальні напрацювання робочої групи проєкту програми Еразмус+ напряму Жана Монне «Застосування принципів адаптивної архітектури у ревіталізації покинутих пам’яток архітектури спільної східноєвропейської спадщини», зазначивши, що на сьогодні робоча група розробила низку проєктних пропозицій з ревіталізації пам’яток архітектури, вивчила стан і перспективи ревіталізації архітектурної спадщини України. Водночас підтримка ЄС стала базою для проведення цієї зустрічі та обміну науковим доробком.
У підсумковій доповіді пленарного засідання декан факультету будівництва та архітектури Андрій Мазурак наголосив, що зруйновані й пошкоджені війною будівлі та споруди потрібно відбудовувати, відновлювати та модернізувати вже сьогодні. Також доповідач детально висвітлив роботу колективу факультету над проєктом відновлення навчального корпусу факультету землевпорядкування та туризму ЛНУП після влучання вибуховим літальним об’єктом із пристосуванням частини горища під коворкінг.
Загалом платформа конференції зібрала всіх небайдужих на обговорення актуальних питань, які пов’язані з повноцінним функціонуванням держави вже сьогодні та перспективами відбудови її зруйнованих територій.
Світова наукова спільнота має на меті виробити єдину стратегію комплексних дій та реакцій за фактом тотального руйнування міст, що спричинене воєнними діями, стихійними лихами, катастрофами. Ця стратегія передбачає не тільки обмін досвідом у сфері нових технологій та матеріалів, а й інтелектуальну мобілізацію науковців, солідарність розуму і емоцій на благо гуманізму, свободи та інших високих цінностей.
ЛНУП висловлює свою вдячність Європейському Союзу та його Програмі Еразмус+ за фінансову та моральну підтримку таких потужних і необхідних зустрічей.