15 травня 2024 р. кафедра гуманітарної освіти Львівського національного університету природокористування провела чергову Всеукраїнську студентську наукову конференцію «Українознавчі студії в контексті сучасної доби: філософський, історичний та філологічний аспекти». Науковий захід проходив у змішаному форматі, адже до нього активно долучилися здобувачі вищої та фахової передвищої освіти з інших навчальних закладів.
У читальному залі Наукової бібліотеки ЛНУП було проведено основне засідання студентської конференції, яка охопила надзвичайно важливі й актуальні аспекти гуманітарних проблем сьогодення.

Розпочався захід із вшанування хвилиною мовчання тих, хто віддав своє життя у російсько-українській війні, і перші доповіді також були увіковічненням пам’яті Героїв, які полягли за нас. Особливий акцент було зроблено на історіях випускників Львівського національного університету природокористування: Ореста Рися, Петра Цимбалюка, Тараса Чайки, Василя Пелиша, а студентка факультету будівництва та архітектури Соломія Лехів підготувала доповідь про свого полеглого брата Ростислава Троцишина, нагородженого відзнаками за мужність.
Змістовною та актуальною, особливо зважаючи на вшанування 80-річчя з часу депортації кримських татар 18 травня 2024 р., була доповідь Антоніни Вовчук на тему «Боротьба за кримськотатарську мову як чинник опору російському окупанту».
Студенти у своїх дослідженнях з’ясовували вплив війни на історичну пам’ять, мовні процеси, український спортивний рух, українську музику, культурні матеріальні та нематеріальні цінності тощо. Також, зважаючи на те, що цього року Україна вшановує 210-річчя Великого Кобзаря, певну кількість доповідей було присвячено темі Тараса Шевченка в сучасності. Гостро, зважаючи на теперішню ситуацію в Україні, прозвучала доповідь про філософію свободи Мирослава Поповича.
А загалом конференція охопила чимало сучасних філологічних, історичних, філософських аспектів української гуманітаристики. Ми надзвичайно вдячні Збройним Силам України за можливість навчатися і працювати, а всім учасникам конференції – за їхню активність та виконану роботу.
Маємо надію, що результати конференції знайдуть своє відображення у подальших пошуках молодих науковців, і чекаємо нових зустрічей!