З нагоди 350-річчя від дня народження видатного українського політичного діяча Пилипа Орлика кафедра гуманітарної освіти спільно із кафедрою права організували й провели науковий круглий стіл «Пилип Орлик: українські та європейські виміри». Захід розпочався зі вступного слова завідувачки кафедри права Галини Грещук і завідувачки кафедри гуманітарної освіти Марини Лазаревої, які привітали усіх присутніх із цією важливою датою в історії української політики та побажали їм натхненної роботи.
Першим до слова було запрошено д. політ. н. Ігоря Бегея, який у своїй доповіді підняв низку дискусійних питань та проаналізував пункти Конституції, які були розроблені Пилипом Орликом. Доповідач наголосив, що прогресивні погляди українського діяча значно випереджали розробки багатьох європейських філософів і політиків. Зокрема, у Конституції Пилипа Орлика було закладено ідеї громадянського суспільства і правової соціальної держави, «імпічменту» у разі порушення гетьманом зобов’язань перед своєю державою, поділу влади на три гілки (законодавчу, виконавчу та судову) та багато інших нововведень.
У продовження цієї теми доктор філософії спеціальності «Право» Анна Нестеренко виступила з доповіддю про права людини, охарактеризувавши етапи становлення цієї проблеми й усвідомлення державами необхідності конституційно (чи декларативно) закріпити їх за громадянами. З цього приводу між учасниками заходу розгорнулась дискусія, яка включала проблему дискримінації чоловіків і жінок в різних ситуаціях, а також представників меншин і особливостей закріплення за ними прав і свобод конституційним чином.
Завершив захід виступ к. і. н. Андрія Копитка, який запропонував на розгляд аудиторії чималу підбірку досліджень українських і зарубіжних авторів, які спеціалізуються на діяльності і творчій спадщині Пилипа Орлика. Доповідач продемонстрував фотографії архівних документів, на яких зображені сторінки Конституції.
Ми дякуємо усім учасникам заходу за участь і закликаємо пам’ятати й шанувати здобутки своєї Батьківщини!