10 березня 2023 р. у Науковій бібліотеці ЛНУП кафедра гуманітарної освіти організувала інтерактивний навчально-виховний захід «“Кобзар” – національна українська Біблія і Конституція: як добре ми знаємо Шевченка». Захід провела доцент кафедри Анжела Куза, яка відзначила, що Тараса Шевченка, чиє слово сформувало вільнолюбну українську націю, особливо ненавидить ворог: всім відомий факт, як окупанти розстріляли пам’ятник Великому Кобзарю в Бородянці, а вночі саме на 9 березня, коли українці вшановують свого національного пророка, було здійснено жорстокий обстріл 13 областей України.

Сьогодні Тарас Шевченко своїм полум’яним словом допомагає боронити Україну, тому так важливо добре знати його твори. Захід був проведений у формі діалогу. Викладачка ставила запитання, а студенти відповідали, намагаючись з’ясувати: чому Б. Олійник назвав «Кобзар» Біблією, а Ю. Іллєнко – Конституцією українського народу; скільки пам’ятників Т. Шевченку встановлено у світі, скільки його поезій покладено на музику і хто з сучасних виконавців їх виконував чи виконує; що для Т. Шевченка було зовсім «однаково», а що – ні; у якому творі ще в ХІХ ст. він виступив проти російської пропаганди, до кого звертався «лютий враже»; які слова його «Заповіту» традиційно не виконують хорові колективи і чому вони такі важливі сьогодні.

Для підтвердження певних тез чи зроблених висновків лунала поезія Кобзаря, яку талановито читали Аліна Фостяк (Мо-11), Марта Цап (Іт-21), Андрій Бендюк (Аін-12), Вікторія Сарана, Вікторія Піцик, Анастасія Лукач, Ніколіна Гичка, Леся Гунька, Владислав Гнатишин, Іван Ільницький, Юрій Рожок (Арх-11), Олена Поліщук, Назар Небога (Буд-11), а Юлія Сало (Фін-11) виконала пісню на слова Т. Шевченка «Зоре моя вечірняя…».

У заході взяли участь завідувачка кафедри гуманітарної освіти, доцент Марина Лазарева, заступниця декана факультету будівництва та архітектури з виховної роботи, доцент Олена Дерпак, працівники Наукової бібліотеки ЛНУП. Директорка бібліотеки Марія Грицевич долучилася до заходу, прочитавши поезію І. Франка, присвячену Великому Кобзареві.

На завершення пригадали Шевченкові заповіти, виконання яких допоможе Україні перемогти. Висловили впевненість, що героїчні ЗСУ остаточно виженуть «кров ворожу» з нашої землі, на якій не буде врага-супостата, а «буде син, і буде мати, і будуть люде на землі».