25 квітня 2024 року в рамках роботи Міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми ревіталізації та гуманізації предметно-просторового середовища повоєнної України» на кафедрі гуманітарної освіти ЛНУП відбувся круглий стіл «Юрій Новосільський – видатний художник, філософ та богослов».
Через оголошену повітряну тривогу науковий захід проходив у сховищі головного корпусу ЛНУП. Розпочав його декан факультету будівництва та архітектури в.о. професора Андрій Мазурак, який, привітавши гостей та учасників круглого столу, відзначив важливість вивчення творчої спадщини тих видатних осіб, які творили українську культуру, попри лихоліття не втрачали українську ідентичність і несли своєю творчістю іскру українства в Європу, тому вивчення та пошанування творчої спадщини Юрія Новосільського має шляхетну мету.
Модератор заходу, в.о. завідувача кафедри гуманітарної освіти професор Ігор Бегей у своєму вступному слові акцентував увагу на тому, що чимало представників української культури були і є розсіяні по світу, не завжди в нас пошановані і сучасне покоління має постійно відновлювати історичну справедливість, чому і присвячена робота нинішнього круглого столу.
Із доповіддю «Творча спадщина Юрія Новосільського: синтез ідей Заходу та Сходу в мистецтві, релігії, філософії» виступив доцент кафедри гуманітарної освіти ЛНУП Андрій Копитко, який, спираючись на наукові дослідження українських та зарубіжних науковців, детально розповів про життєвий та творчий шлях і філософські пошуки Юрія Новосільського. Доповідач звернув особливу увагу на те, що художник, який переважно творив у польському мистецькому середовищі, зумів зберегти українську ідентичність.
З особливим зацікавленням учасники наукового заходу прослухали доповідь відомої української дослідниці, мистецтвознавиці та керівниці Іконописної школи «Радруж» Українського католицького університету Соломії Тимо «Актуальність творчості Юрія Новосільського для української культури і мистецтва». Доповідачка глибоко проаналізувала мистецьку спадщину художника, його пошуки Бога та сакральні мотиви у творчості, розповіла про його послідовників в Україні та проінформувала всіх зацікавлених щодо видань та інтернет-ресурсів, які допоможуть глибше пізнати цю непересічну особистість.
Ґрунтовні доповіді, обговорення та дискусія – це ті маленькі цеглинки, які нам вдалося додати до храму пам’яті та вшанування видатного діяча української та польської культур.