У межах Звітної наукової студентської конференції 6-7 березня 2024 р. на кафедрі гуманітарної освіти Львівського національного університету природокористування відбулися засідання трьох студентських наукових гуртків: «Плекання рідної мови» (керівники – доцент, к.філол.н. Анжела Куза та доцент, к.філол.н. Олена Дерпак), «Краєзнавство» (керівник – доцент, к.філол.н. Ігор Баран), «Філософія» (науковий керівник – доц., к.і.н. Андрій Копитко), у роботі яких беруть активну участь студенти всіх факультетів.
На засіданні гуртка «Плекання рідної мови» до розгляду було запропоновано 20 доповідей з питань української мови, літератури, культури, комунікації крізь призму російсько-української війни. Тематика доповідей була розмаїтою і водночас актуальною: насамперед було заслухано презентації про героїв сьогодення Тараса Чайку та Василя Пелиша крізь призму спогадів їх сучасників, також гуртківці досліджували проблеми дотримання мовного законодавства у ЗМІ, функціонування української мови у соцмережах, застосування сучасних мобільних додатків для вивчення української мови, антиколоніального мислення українців як чинника протидії російській пропаганді, лінгвоциду в Україні в історичному вимірі та історичному контексті. Зважаючи на відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка, об’єктом наукових розвідок стали поезія Тараса Шевченка і наш час, шевченківська тематика в сучасних мемах і стрит-арті.
З цікавістю аудиторія прослухала доповіді про волонтерську молодіжну діяльність, явище «українглиш» у студентському сленгу, постать Сергія Жадана як поета, музиканта та волонтера, а також про абстрактні образи в його поезії. Також були презентації, присвячені геймерському сленгу та доцільності функціонування жаргонних англіцизмів у рекламі.
Тематика доповідей гуртка «Краєзнавство» була зосереджена на історичному минулому нашого краю; актуальних проблемах новітньої історії України; маловідомих, непересічних історичних персоналіях, які здійснили вагомий внесок у нашу історію; сприйнятті та розумінні студентством сучасних політичних трансформацій, а також туристично-економічному розвитку окремих територій.
Основною тематикою наукових доповідей гуртка «Філософія» були: дружинна етика в культурі Київської Русі; фізико-економічні виміри досліджень української філософії XIX – поч. XXI ст.; ідеї філософії свободи в поглядах українського філософа М. Поповича; поняття нації в історіософському вченні В.К. Липинського; теоретико-методологічні виміри взаємообумовленості політичної та правової систем у творчій спадщині сучасної української дослідниці О.В. Кукуруз; трактування революції в філософській спадщині М. Драгоманова; трактування матерії в українській філософській думці доби бароко.
Кращі роботи було заслухано на підсумковому засіданні факультету будівництва та архітектури, і в підсумку учасницю гуртка «Плекання рідної мови» Марту Цап (Іт-31) було відзначено грамотою ректора за кращу доповідь на Звітній науковій студентській конференції за результатами досліджень 2023 року, а гуртківці Вікторія Сарана (Арх-21), Олена Поліщук (Буд-22) і Станіслав Сень (Буд-11) відзначені грамотами декана факультету за активну участь у роботі конференції.