17 грудня 2019 року відбулося чергове XV засідання спеціалізованої вченої ради К 36.841.04 у Львівському національному аграрному університеті.

Ректор, академік НААН України, голова спецради привітав здобувачів О.Я. Германович, Л.В. Кіт та А.І. Дидіва із затвердженням наших попередніх рішень на колегії МОН, урочисто вручив молодим вченим дипломи кандидатів наук і побажав їм реалізувати себе на науковій та викладацькій ниві.

Успішно відбувся прилюдний захист дисертації на тему «Життєвість та урбоекологічна роль кущових ялівців у покращенні стану довкілля міста Львів» на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю «03.00.16 – екологія» Тараса Ігоровича Шуплата. Науковий керівник – доктор сільськогосподарських наук, професор Володимир Панасович Кучерявий, професор кафедри ландшафтної архітектури, садово-паркового господарства та урбоекології (Національний лісотехнічний університет України).

Представлені дисертаційні дослідження розкривають нові важливі аспекти життєвості культиварів кущових ялівців в урбогенних умовах. Проаналізовано їхню систематичну та морфологічну структуру, генеративний і вегетативний розвиток, особливості онтогенезу в природних та урбогенних умовах Львова. Дослідження жаростійкості, посухостійкості, газостійкості, солестійкості й пилонакопичувальної здатності, акумуляції важких металів і радіонуклідів дали змогу визначити рівні пристосування до умов міста й способи використання їх у покращенні довкілля. Робота отримала позитивні відгуки від неофіційних опонентів з усієї України, була добре презентована її автором. Здобувач продемонстрував високий рівень підготовки й ерудиції.

Вітаємо дисертантів та їх наукових керівників і бажаємо не зупинятися на досягнутому!