Триває активна співпраця з зарубіжними партнерами в рамках проєкту UniClad «Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій та сталості» 609944-EPP-1-2019-1-LT-EPPKA2-CBHE-JP.
У період з 11 до 15 вересня 2023 року відбувся навчальний візит групи представників партнерів проєкту (університетів, природоохоронних організацій, науково-дослідних установ України, Молдови та Азербайджану) до Дебрецена (Угорщина). Від Західного регіону України учасниками були безпосередні виконавці проєкту: доцент кафедри екології Тетяна Дацко (Львівський НУП), Оксана Годованець, Христина Гащук (Яворівський національний природний парк).
Програма туру реалізовувалась на базі аграрного факультету Університету Дебрецена під керівництвом координатора проєкту в Угорщині – доктора Іштвана Комлоші.


П’ятиденний навчальний візит відзначався особливою насиченістю, був дуже інформативним, цікавим і корисним.
Вразив візит до університету та кампусу, де поряд з історичним минулим гармонійно існує модерністична складова: старовинні будівлі та футуристичні навчальні корпуси, багата найціннішими рукописами бібліотека та високотехнологічні лабораторії. Інтерес викликала так звана Інноваційна екосистема університету, створена підтримувати науковців та студентів у їх науковій роботі. Учасники проєкту мали можливість відвідати Інноваційний технологічний центр університету, де студенти на практиці здобувають знання щодо переробки різних видів сільськогосподарської продукції від етапу отримання сировини, її первинної обробки, виготовлення готової продукції, пакування, зберігання.
Програма навчального візиту передбачала ознайомлення з досвідом роботи різних за величиною угорських компаній з переробки молока та м’яса, особливостями їх співпраці з університетською спільнотою. Пізнавальною виявилась поїздка на ферму, де технологічні процеси максимально автоматизовані.
Варто відзначити цікаву екскурсію до Національного природного парку Гортобадь, де збережена унікальна степова екосистема. Коні Пржевальського, угорська сіра порода ВРХ, угорські метиси коней – ось далеко не повний перелік об’єктів, що є основою науково-дослідної роботи парку.
Підсумком візиту було отримання сертифікатів навчальної програми, обмін ідеями щодо подальшої роботи над проєктом.
Навчальний візит дозволив не лише здобути науково-практичний досвід, розширити свій власний кругозір, а й налагодити контакти для майбутньої співпраці.
Сподіваємось, що ми успішно продовжимо реалізовувати проєкт та розвивати міжнародну співпрацю.