Львівський національний університет природокористування і Дублянський опорний ліцей імені Героя України Анатолія Жаловаги 29 лютого 2024 року розпочали багаторічну роботу над проєктом закладання алеї з магнолій Суланжа (Magnolia Soulangeana Alexandrina).
На базі ліцею проведено семінар «Проєктування алеї з участю Magnolia Soulangeana Alexandrina в дендропарку «Дублянський» та навколо ліцею». В заході взяли участь студенти 1-3 курсів спеціальностей 101 «Екологія» та 206 «Садово-паркове господарство» та учні 6-А класу ліцею. Мета семінару – виростити із саджанців Magnolia Soulangeana Alexandrina дерева для формування алеї, навчитися вести еколого-ботанічні спостереження за онтогенезом рослини та створювати ландшафтні архітектурні форми для рекреаційних зон.

Семінар-практикум включав дві частини. В теоретичній частині завідувач кафедри екології ЛНУП Петро Хірівський представив основні напрямки співпраці освітніх установ та провів профорієнтаційну бесіду щодо залучення майбутніх абітурієнтів до наукової роботи. Доцент кафедри екології Галина Лисак ознайомила учасників семінару з методами екологічних досліджень в процесі вивчення онтогенезу Magnolia Soulangeana Alexandrina. Вчитель-наставник класу Ольга Дебеляк поділилася власним досвідом вирощування магнолії. Особливо зацікавила присутніх доповідь студентки Аліни Зварець «Символічне використання магнолій в культурі України та східних народів». Для учнів були проведені цікаві квести з призами.
Друга частина семінару була практично-повчальною. Студенти разом з учнями під керівництвом доцента кафедри екології Наталії Панас вправлялися в насіннєвому та вегетативному розмноженні магнолії Суланжа та посадили паростки магнолії біля пам’ятника Т.Г. Шевченку поруч із ліцеєм. Наступним важливим етапом цієї співпраці буде догляд за висадженими рослинами та спостереження за їх розвитком.