29 лютого 2024 р. відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка кафедри генетики, селекції та захисту рослин ГеСеЗаР (абревіатура від назви кафедри). Засідання було досить різноманітним, різноплановим, а головне – надзвичайно цікавим і пізнавальним у науковому плані.
Спочатку керівник гуртка професор кафедри Петро Завірюха звернув увагу присутніх на якісну підготовку та виступи студентів-гуртківців на звітній студентській науковій конференції за наслідками НДР за 2023 рік.
Згодом відбувся науковий семінар на тему «Нові напрямки селекції картоплі на якість бульб та їх колористику», спікерами якого виступили професор Петро Завірюха і учень 9 класу Дублянського опорного ліцею імені Героя України Анатолія Жаловаги Юрій Коретчук, який є членом МАН, працює при кафедрі і вже підготовив наукову роботу та подав її на обласний конкурс.  Доповідачі продемонстрували оригінальні слайди і відкрили багато цікавого і нового щодо створення нових сортів картоплі із різноманітною колористикою шкірки і м’якуша бульб, їх поживності, вітамінного складу, зовнішньої привабливості, користі для здоров’я.
А «родзинкою» засідання стала колективна дегустація нових перспективних гібридів картоплі, виведених науковцями кафедри в останні роки за участю і студентів-гуртківців. У ній взяли участь 16 студентів і 8 науково-педагогічних працівників кафедри на чолі із завідувачкою Юлією Голячук. Ця процедура викликала особливий інтерес і пожвавлення серед присутніх, бо у такій дегустації студенти взяли участь вперше. Кожен із присутніх отримав дегустаційний листок і додаток до нього, у якому детально подавалися критерії та методика оцінки варених бульб за 5 показниками:  запах, розсипчастість м’якуша, консистенція м’якуша, смакові якості бульб, їх загальна дегустаційна оцінка. З елементами інтриги на стіл подавали зашифровані під певними номерами нові перспективні гібриди (усього їх було п’ять), а учасники вже виказували свої уподобання та смаки за дев’ятибальною міжнародною шкалою і заносили свої оцінки у дегустаційний листок. Після ретельного аналізу та узагальнення усіх дегустаційних листків студентів та викладачів були виведені середні показники смакових якостей бульб, а згодом і дешифровані номери, які пропонувалися для дегустаційної оцінки. За результатами проведеної дегустації смакових якостей бульб перше місце посів новий перспективний гібрид картоплі (попередня назва Переможна), який найбільше сподобався усім дегустаторам і отримав 7,4 бала з дев’яти можливих. Не випадково вже цього року кафедра планує його розмноження і підготовку до Державного сортовипробування як кандидата у нові сорти «другого хліба».