8 березня 2024 року на факультеті агротехнологій та екології Львівського національного університету природокористування в рамках співпраці з Львівською обласною Малою академією наук відбулося урочисте відкриття II етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України, відділення екології та аграрних наук (агрономія, лісове і садово-паркове господарство).

З вітальним словом виступив в.о. ректора, професор Василь Лопушняк, який привітав учасників конкурсу в стінах нашого університету і побажав плідної праці, невичерпної енергії. У своєму виступі підкреслив, що саме завдяки мужності і стійкості наших захисників маємо можливість проводити конкурс, навчатися, здобувати нові знання, набувати нових навичок. У зверненні до учасників зазначив, що конкурс-захист наукових робіт є чудовим стартом у подальшому розвитку, стимулом до нових досліджень. «Саме від талановитої молоді залежить, як буде розвиватися міць нашої держави, інтелектуальний потенціал, економіка», – сказав у своєму вітальному слові Василь Іванович.
Методист відділення хімії та біології Львівської МАН Ірена Довжна зауважила, що конкурс-захист наукових робіт відбувся завдяки прагненню учнів та їхніх наукових керівників долучитися до вирішення актуальних суспільних питань. «Сміливо беретеся за складні теми, шукаєте нестандартні рішення та пропонуєте нові ідеї. Це свідчить про ваш високий інтелектуальний потенціал, відповідальність та небайдужість до проблем сьогодення. Особлива подяка науковим керівникам, які протягом усього конкурсу надавали своїм учням безцінну допомогу, ділилися знаннями та досвідом, надихали на нові звершення», – зазначила у зверненні до учасників пані Ірена.
Оцінювало роботи юних дослідників досвідчене журі, яке забезпечувало об’єктивність оцінювання проєктів учасників, у складі:
- Петра Даниловича Завірюхи – кандидата сільськогосподарських наук, професора кафедри генетики, селекції та захисту рослин, гаранта освітньо-професійної програми «Агрономія»;
- Ольги Йосипівни Дидів – кандидата сільськогосподарських наук, доцента, завідувачки кафедри садівництва та овочівництва ім. професора І.П. Гулька, гаранта ОПП «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство»;
- Галини Олексіївни Косилович – кандидата біологічних наук, доцента кафедри генетики, селекції та захисту рослин, гаранта ОПП «Захист і карантин рослин», заступниці декана факультету агротехнологій та екології з навчально-методичної роботи.
Переможцями II етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН стали:
- Юрій Коретчук, учень 9 класу Дублянського опорного ліцею імені Героя України Анатолія Жаловаги, секція агрономії (науковий керівник – к.с.-г.н., доцент кафедри технологій у рослинництві Львівського НУП Ольга Литвин);
- Анна Пелиньо, учениця 8 класу Новояворівського закладу загальної середньої освіти I-III ступенів № 2 Новояворівської міської ради, секція лісового та садово-паркового господарства.
Бажаємо юним науковцям успіхів у подальших дослідженнях та нових наукових звершень!