16 квітня 2024 року у ЛНУП на факультеті агротехнологій та екології кафедрою агрохімії та ґрунтознавства була організована відкрита лекція на тему «Кращі практики відновлення родючості ґрунту», яку прочитала Юлія Миронова – керівник відділу із розвитку органічного землеробства та біологізації інтенсивних технологій БТУ-Центру (м. Ладижин, Вінницька обл.). Також виступила директорка з управління персоналом Ірина Самайчук з повідомленням «Кар’єрні можливості» щодо кадрової політики БТУ-Центру. На завершення виступив Олексій Ткачук, провідний фахівець відділу тваринництва та переробки, і поділився своїм кар’єрним успіхом в житті.
Окрім студентів, лекцію відвідали проф. Володимир Лихочвор, завідувач кафедри технологій у рослинництві доц. Марія Тирусь та завідувач кафедри екології доц. Петро Хірівський, викладачі та аспіранти.
Компанія БТУ-Центр має власне виробництво, де уже понад 20 років створює біологічні засоби регулювання ґрунтових та продукційних процесів у рільництві. На базі БТУ-Центру діє сучасний науково-дослідний центр – Інститут прикладної біотехнології. Інститут працює над удосконаленням властивостей біопрепаратів, технологій їх застосування в агроценозах, а також виконує лабораторні дослідження ґрунту, насіння, рослин для аграрних підприємств.
Наша кафедра експериментує з препаратами БТУ-Центру, зокрема вивчає ефективність мікоризних грибів (роду Glomus VS, Trichoderma Harzianum) та фосфатмобілізаційні бактерії (Bacillius megaterium var. phosphaticum, Bacillus subtilis, Bacillus muciloginosus, Enterobacter sp.) у формі препарату Мікофренд.
Після завершення доповідей відбулася інтерактивна дискусія, за правильні відповіді студенти і викладачі отримали призи. На завершення була проведена онлайн-вікторина, у якій найбільшу кількість правильних відповідей дали: Ірина Поручник (Аг-21) – перше місце, Ірина Тетенкова (Аг-21) – друге місце, Руслан Пазюк (Аг-31) – третє місце.
Студенти проявили підвищений інтерес до продукції та кар’єрної політики БТУ-Центру.
Кафедра садівництва та овочівництва ім. професора І.П. Гулька виявила велику зацікавленість щодо тематики виступів та асортименту продукції для органічного овочівництва і садівництва.
Кафедра агрохімії та ґрунтознавства обговорила з лекторами перспективи довготривалої тісної співпраці з БТУ-Центром і готова бути базовою ланкою у співпраці БТУ-Центру з агровиробниками на Заході України.
Дякуємо Юлії Мироновій, Ірині Самайчук та Олексію Ткачуку за співпрацю з ЛНУП.