17 вересня 2024 року представник компанії ТОВ «Нунемс Україна» Назар Самковський провів на кафедрі садівництва та овочівництва ім. професора І.П. Гулька чергове інформативне заняття для здобувачів рівня вищої освіти «Магістр» ОПП «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» на тему «Сучасні виклики в практичному плодоовочівництві».
Лектор охопив ряд актуальних проблем та тенденцій, що впливають на ефективність плодоовочевого бізнесу; зробив детальний огляд інноваційних цифрових технологій, таких як системи точного землеробства та аналіз великого масиву даних, використання дронів для моніторингу та захисту рослин, автоматизації процесів поливу і внесення добрив, які здатні суттєво підвищити продуктивність плодоовочівництва. Значну увагу було приділено важливості ефективного використання води, добрив та інших ресурсів, розглянуто способи оптимізації витрат і зменшення негативного впливу на довкілля. Лектор надав корисні поради з фінансового та маркетингового управління в плодоовочівництві, включаючи стратегії зниження витрат та підвищення прибутковості виробництва. Крім цього, було обговорено основні потреби та вимоги роботодавців до майбутніх фахівців у плані професійних знань і навичок та особистісних якостей, які потрібні для того, щоб працювати в умовах сучасного глобалізованого світу та в еру цифрових технологій.
Після основної частини лекції відбулася жвава дискусія, під час якої учасники мали можливість поставити питання та поділитися своїм досвідом. Особливу увагу було надано практичним рекомендаціям та прикладам успішного впровадження інновацій у плодоовочівництві.
Лекція завершилася нетворкінговою частиною, яка дозволила учасникам обмінятися контактами та обговорити можливості для співпраці та реалізації нових проєктів у галузі плодоовочівництва.
В продовження свого візиту Назар Самковський зустрівся з колективом кафедри для обговорення освітніх програм РВО «Бакалавр» та «Магістр» спеціальності 203 «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство». Впродовж діалогу він представив своє бачення щодо необхідних компетенцій у сучасного фахівця-плодоовочівника і запропонував до розгляду гарантом і робочою групою освітньої програми низку вагомих пропозицій.
Дякуємо пану Назару Самковському за якісно проведене змістовне заняття, можливість отримання актуальної інформації від бізнес-кіл галузі та надану рецензію освітніх програм спеціальності і запрошуємо на нові зустрічі в аудиторіях і на виробництві.